Мултимедийна изложба представя творчеството на художника

В Ню Йорк откриха мащабна изложба на Винсент ван Гог. Мултимедийната експозиция на нидерландския импресионист се разпростира на  6 500 квадратни метра.

Посетителите в Ню Йорк ще видят таванска инсталация, която използва почти 8 000 четки за рисуване, за да възпроизведе творбата на импресиониста "Звездна нощ". Чрез изкуствен интелект те получават шанс съвместно с Ван Гог да работят по творба на телефоните си. Освен това са инсталирани и специални кабини, в които посетителите могат да разберат какво е хроместезия - сетивно преживяване, при което се съчетават звуци с цветове.

Акцент в изложбата е 38-минутен дигитален филм, който представя картините на Винсент ван Гог. В огромното пространство те се прожектират по стените и по земята под звуците на нежна електронна музика и пиано. Тези части от изложбата са проектирани от Масимилиано Сикарди, а оригиналната музика е дело на Лука Лонгобард.В галериите са поставени няколко големи огледални скулптури, които отразяват и пречупват дигиталните образи.

Изложбата на Ван Гог обикаля големите градове по света. Тя посети Париж, Торонто, Чикаго и Сан Франциско. След Ню Йорк ще бъде в Лос Анджелис, Далас, Денвър и Лас Вегас.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7