Коментар на заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров

Нови разкрития по казуса с Александровска болница. Оказва се, че председателят на борда на директорите е изпълнявал едновременно пет длъжности. Две от тях – в разрез със закона.

„Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

КАЗУСИТЕ "АЛЕКСАНДРОВСКА" И "ЛОЗЕНЕЦ": Проверяват има ли натиск в Агенцията по вписванията

По думите му професорът рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата. 

„Дано да е от незнание. Това обаче не променя обстоятелствата. Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събраха”, обобщи д-р Петров.

Становището след проверката в болница „Александровска” е 36 страници. Това, което е констатирано, е че твърденията, които изказа доц. Александър Оскар, са верни, заяви зам.-министърът.

„На него не са му предоставяни материали. Няма никакви документални следи от това. Нито е канен на заседания на Съвета на директорите. Взети са решения за плащане на 23 млн. лева без негово участие”, уточни Петров.

Иск спря вписването на ръководството на болница „Лозенец“ в търговския регистър

По-драстични нарушения, той смята, че ще излязат с влизането на новия Съвет на директорите на болницата.

„Не мога да разбера тази упоритост при тези нарушения. Според мен тя е провокирана отвън - да не се допусне нов състав да влезе и да види какво е ставало в болницата. При това, имам чувството, че това не касае дейността на последните двама изпълнителни директори и на Съвета, а по-скоро на по-предишния изпълнителен директор - Костадин Ангелов”, каза зам.-министърът. 

По думите на Петров Александровска е увеличила загубите си, докато се е управлявала от бившия здравен министър проф. Ангелов. „От 30 млн. на около 68 млн. Средно по 6-7 млн. на година. 30-те милиона са натрупани в началото на века”, каза още той.

Относно проверката в „Пирогов” за фалшиви хоспитализации и пациенти фантоми, зам.-здравният министър каза: „Интересува ме повече на какво ниво са тези нарушения. Дали са ставали със знанието на ръководството и ако са в по-голям размер, защо то не е упражнило контрол”.

Проф. Костадин Ангелов: Проверката в "Александровска" болница бе наказателна акция (ВИДЕО)

Ако бъде установено, че има хора, които са били по документи за лечение, но на практика - не, ще последва прекратяване на договора на болницата по съответната клинична пътека, а здравният министър ще предприеме действия по смяната на ръководството.

„Пирогов е голяма болница. Не всичко може да види изпълнителният директор. Но ако са системни нарушенията, това говори за неупражнен контрол”, смята Петров.

Той обясни, че Хематологията в София е в тежко финансово състояние. Болницата е генерирала загуби в продължение на години. Има вероятност да бъде обявен конкурс за целия Съвет на директорите.

За болница „Св. Анна” той каза, че има много сигнали за нередности в управлението. От стопанисването на базата, до лечението и отношение към персонала. Обявен е конкурс за ново ръководство.

„Заради начина на управление, много хора напускат. Изпълнителният директор отсъства доста време”, допълни зам.-министърът.