Главният прокурор каза, че няма да се яви

Броени часове до извънредното заседание на депутатите заради кадрите с насилие при протестите миналото лято. Депутати официално внесоха искане за изслушване на главния прокурор. Иван Гешев им отвърна задочно, че няма да се яви.

Още сутринта главният прокурор отхвърли в аванс искането на депутати да бъде изслушан. Пред БТА той казва, че парламентът не може да изслушва главния прокурор по висящи дела. И цитира практика на Конституционния съд. И още - изготвянето на доклад по конкретни дела щяло да наруши разделението на властите.

Гешев: Изслушване на главния прокурор би било нарушение на разделението на властите

Часове по-късно председателят на парламента Ива Митева уточни, че още утре депутатите ще решат дали Гешев да внесе доклад за полицейското насилие. Предложението за това вече е внесено от всички партии, без ГЕРБ и ДПС.

„Това е процедура, която е прилагана през 2019 г., така че няма никакъв проблем този доклад да бъде внесен. До петък е срокът”, заяви председателят на НС Ива Митева.

А след като парламентът създаде комисии, Гешев ще бъде поканен в правната, каза още Митева.

„Трябва да дойде и да поеме лична отговорност. Информацията, която изискваме от него, многократно е била предоставена на българските граждани. Тя представлява обществен интерес. И ние твърдим, че той се крие”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Христо Иванов: Очевидно Гешев се крие, но трябва да поеме лична отговорност

„Главният прокурор се опитва да запази позицията си на ръката на Бог. Тоест, над него няма никой. В нормалния свят няма такова положение. Той дължи обяснение. Той дължи доклад на НС. Иван Гешев е шубе. Той няма да дойде”, заяви Николай Хаджигенов, зам.-председател на ПГ на ИБГНИ.

Докторът по конституционно право Наталия Киселова не вижда пречка Гешев да представи доклад в Народното събрание.

„Не е прецедент да бъде изслушван главният прокурор по специфични доклади. Такива имаше за домашното насилие, имаше за приватизацията при миналия главен прокурор”, обясни Наталия Киселова, доктор по Конституционно право.

Условието е да не разкрива следствена тайна по конкретни разследвания.