Хиляди искат да напуснат страната

Хаосът на летището в Кабул беше временно овладян, но напрежението остава. Хиляди искат да напуснат страната и виждат самолетите на чуждите държави като единствено спасение. А талибаните отново настояват, че носят мир и стабилност и приканиха местните да се върнат към обичайните си занимания.

„Моля ви, не изоставяйте моето семейство. Това ще коства много животи. Ще предизвика много болка”. Това е призивът на афганистански преводач към правителството в Лондон. Хора като неговите роднини са заплашени от отмъщението на талибаните.

Видеа: Руптли

 „Те се правят на миротворци, но това е само шоу. В бъдеще всички знаем какво ще стане. Само че няма да има чуждестранни медии да го покажат”, смята Мохлер Р., бивш преводач за войските на НАТО.

МВнР: Шестима българи очакват евакуация от Кабул

Много от хората, които панически се стичат на летището в Кабул, са в подобно положение. Талибаните знаят кои са работили за Запада и опасенията са, че ще има наказания. А някои западни страни директно признават, че няма да могат да помогнат.

„Искам да кажа открито на нашите ветерани от войната - въпреки усилията ни, знам, че подкрепата няма да достигне всички, които би трябвало да я получат. Събитията на терен надделяват над нашите опити. Иска ми се да не беше така”, заяви Скот Морисън, премиер на Австралия.

А в Кабул днес обстановката е по-спокойна. Хилядите войници, които изпратиха Съединените щати, Великобритания, Франция и други страни, реално не охраняват своите сънародници от талибаните, а спират огромното множество обикновени граждани, които хаотично се опитват да се качат на самолетите и да избягат. Някои дори успяха.

Американски военен самолет, в който хората успели да влязат, излетя с цели 640 души на борда. Кацнал в Катар. Какво ще правят там тези афганистанци не е ясно.

КРИЗАТА В АФГАНИСТАН: Талибаните забраниха всички полети от летището в Кабул (ВИДЕО+СНИМКИ)

На този фон президентът на САЩ защити решението си окончателно да изтегли армията от Афганистан. Джо Байдън призна, че е направена грешна оценка за скоростта, с която ще се върнат талибаните. Но каза още, че войната не може да продължава вечно.

„Не мога и няма да искам нашите войски да се сражават безкрайно в гражданската война на друга държава”, заяви американският президент Джо Байдън.

Европа също се тревожи. Почти сигурно е и идването на хиляди хора, бягащи от войната.

„Свидетели сме на исторически обрат в Афганистан, далеч от границите ни, но със сериозни последици за цялата международна общност, за Европа и за Франция. Дестабилизирането на Афганистан рискува също да предизвика нелегални миграционни потоци към Европа”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Същевременно в социалните мрежи се появиха клипове как талибаните се забавляват в лунапарк в Кабул. Те се смеят, докато се возят на блъскащите колички, някои тежко въоръжени. Друга група се върти на въртележка с пластмасови кончета с ярки цветове. Появи се и видеоклип как талибаните откриват фитнес салон. Някои колебливо пробват уредите за упражнения, докато техен боен другар с гранатомет на рамо ги снима.