Имало и фрапиращи случаи, при които лицето дори не ходело на прегледи

Между 1000 и 1200 лв. струвало изваждането на фалшиво ТЕЛК решение. Това обяви в ефира на „Събуди се” директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. Той е на поста от 4 месеца, но работи над 10 години в структурите на службата.

Задържаха 7 души при спецакция за фалшиви ТЕЛК решения

Шефът на антимафиотите посочи, че службата се занимава със случая на злоупотреби с ТЕЛК-ове над година. До момента са установени около 50 случая, включително на хора, които са от провинцията и се регистрирани в столицата, за да се явят пред конкретна ТЕЛК комисия.

„В групата има т.нар. кандидати, които имат ангажимента да намират желаещи, които реално не отговорят на условията за получаване на съответен процент нетрудоспособност. След това срещу сумата от 1000-1200 лв. на тези лица се оказва пълно съдействие за изваждане на необходимата медицинска информация. Има фрапиращи случаи, при които лицето само дава личната си карта, без дори да ходи на прегледи. След като получи необходимата медицинска информация, въпросните посредници правят контакт с ръководителите на ТЕЛК комисиите. Те, срещу по-голямата част от сумата, издават съответното ТЕЛК решение”, обясни Стоянов.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

Той посочи, че с издаването на тези решение се ощетява държавата по различни начини – предоставяне на пенсия, както и различни социални услуги. ГДБОП проверяват дали тази схема има „шапка”. От службата работят и срещу други, подобни схеми.

Гл. комисар Стоянов коментира и разбитата организирана престъпна група за каналджийство. Той посочи, че този случай не е прецедент, а в страната има засилен миграционен процес.

Млада българка е сред лидерите на престъпната група за каналджийство

„Организаторите на престъпни групи, ангажирани с нелегалната миграция, са предимно граждани от страните на произход на мигрантите. Някои от тях дори придобиват статут на постоянно пребиваващи. Участници в групите са и българи, които са организирани в отделните звена и етапи на престъпната дейност. Основно у нас такива лица отговарят за логистичния процес – осигуряване на транспорт, храна, подслон”, обясни шефът на ГДБОП.

Той посочи, че цената за предвижване от Афганистан до Германия варира между 10 000 и 12 000 евро. Между 2000 и 3000 евро струвало транспортирането от Турция до Сърбия.