Родителите оспорват епикризата

В началото на седмицата в „Здравей, България” разказахме за смъртта на 18-годишно момче от Пловдив. Теодор издъхва в болница в града, а според родителите му има допусната лекарска небрежност. От здравното заведение от своя страна обявиха, че има съмнения за претърпяно ПТП и късно потърсена помощ. "Остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност" - това пише в епикризата на момчето. Данните са от документа, с който разполагат родителите. Заключението от аутопсията обаче още не е ясно.

Момче почина в пловдивска болница, родителите му алармират за лекарска грешка

"В епикризата пише, че причината за смъртта е остра сърдечна и дихателна недостатъчност. Това е усложнение, което са констатирали като причина за смъртта. Но причините, които са довели до това усложнение, не са посочени в епикризата. Възмутени сме от становището на ръководството на болницата, за последиците и начина на причиняване на тази смърт, която за нас е безспорно поради безгрижно и безотговорно отношение на целия персонал", заяви бащата на починалия младеж Йордан Давчев. 

От УМБАЛ "Свети Георги" изпратиха писмена позиция до медиите. 

"Ръководството на лечебното заведение още веднъж изразява съчувствие към загубата, която преживяват близките на починалия Теодор Давчев, и е категорично, че се полагат всички възможни усилия за установяване на истината, тъй като болницата няма интерес да изопачава или прикрива каквито и да било факти или обстоятелства около смъртта на момчето.

Още веднъж държим да подчертаем, че незабавно сме предоставили пълна информация по случая на разследващите органи и няма опасност случаят „да се потули“, каквито съмнения се изказват пред медиите.

Разчитаме на професионалното и обективно представяне на информацията по случая, особено от страна на медиите, тъй като всяка неправилна интерпретация може да предизвика необратими последици, конфликти и незаслужена загуба на доверие.

Надяваме се прокуратурата и експертите да бъдат оставени да работят спокойно и да имат възможност да посочат обективната истина."

Повече гледайте във видеото.