Започнало е разследване от прокуратурата и от ръководството на болницата

Трагичен случай от Пловдив. 18-годишно момче почина в пловдивска болница, а родителите му алармират за допусната лекарска грешка. Те разказаха пред NOVA каква е фактологията на събитията, довели до смъртта на младежа.

ЗАРАДИ ГРЕШКA: Обявиха жива жена за мъртва

Той пада и си удря главата, докато е с приятели. Прибирайки се вкъщи, споделя, че изпитва болки и започва да повръща. Родители на момчето решават да го заведат на лекар. Когато го приемат в болница, всичко изглежда наред.

„Лекарите препоръчаха да остане за през нощта, за да минат през пътека всички скъпи изследвания. Настаниха го, той изглеждаше добре”, разказва майката Калина Дафчева.

Два дни по-късно родителите са уверени, че синът им ще бъде изписан до дни, защото се подобрява. Когато го посещават в болницата обаче, те заварват безжизненото му тяло.

„Реших, че спи, защото хъркаше. Когато погледнах лицето му, видях, че на възглавницата има петно, а от устата му излизаше секрет. Направо се ужасих. Разтресох го, опитвайки да го събудя. Той дишаше, имаше сърдечен ритъм”, споделя още Калина.

Протест пред сливенската болница след смъртта на 15-годишно момиче

„Отидох до дежурната стая, която беше на 4-5 метра от неговата. Викнах им бързо да повикат лекар, защото жена ми не може да събуди детето. Една от сестрите стана и ми каза: „Спокойно, бе, господине, ние му дадохме по-силно обезболяващо. Затова спи и не можете да го събудите”. И тръгна бавно към стаята. В момента, в който влезе, и тя разбра, че нещо се случва. Тогава започнаха да правят животоспасяващи процедури”, допълва бащата Йордан Дафчев.

Родителите все още не знаят какво лекарство е получил синът им. Предполагат, че той е аспирирал течностите, които е повръщал, тъй като лекарството е парализирало мускулите му и не е можел да преглъща.

Лекарите правили опити да спасят живота на момчето в продължение на 15 минути.

„Чувах, че докторът иска да му сложат две дози адреналин. Това значи, че сърцето му спира. Бях на метър от леглото, не исках да излизам. Аз наблюдавах всичко. Лекарят не спираше да прави сърдечен масаж, два пъти каза на сестрата да аспирира. Абокатът му беше изваден и оставен на шкафа. Търсиха венозен път през крака му, но не успяха да намерят. Над трупа на детето ми докторът каза: „Моите съболезнования! Случва се...”, споделя майката Калина.

Разследват смъртта на 15-годишно момиче в сливенската болница

Според родителите обаче това, което се е случило, е безотговорност. По техните думи лекарите не са им дали информация за причината за смъртта. 

"Този персонал се изгуби. 2 часа и половина стояхме над тялото на детето ни. Нямаше кой да дойде и да каже какво ще се прави", казва още Йордан.

"Събрахме му ръцете и краката и го завихме с един чаршаф... Знаете ли какъв коментар направи лекуващият лекар д-р Райков: "Знам какво ме чака сега, ще ме влачите по съдилищата". И си излезе", допълва Калина.

Започнало е разследване от прокуратурата и от ръководството на болницата за проявена небрежност. А родителите искат единствено справедливост и други като тях да не попадат в подобна ситуация.