Ужасяващият инцидент е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последните десет години

Трагедията на магистрала "Струма" е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последните десет години. 

Всички световни медии разказват днес за инцидента край София. Съболезнования към България и Северна Македония дойдоха и от политиците в Европа и Америка. 

Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел започнаха изказванията си в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург с израз на съболезнования за автобусната катастрофа в България тази нощ.

"Преди всичко бих искал да изразя нашите най-искрени съболезнования за жертвите на трагичния инцидент с автобус в България. Мислите са ни и със Северна Македония, чиито граждани загинаха в тази катастрофа", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"На свой ред бих искала да изкажа моите съболезнования на близките на жертвите на този ужасен инцидент. Мислите ни са с тях", каза и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По-рано ръководителите на европейските институции изразиха в Twitter съболезнования по повод автобусната катастрофа в България.

„Бъдете силни! ЕС е готов да помогне по всякакъв начин“, написа Мишел.

"В този ужасен момент Европа е съпричастна с вас", сподели и Фон дер Лайен.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също изказа съболезнованията си на гражданите на Северна Македония и България за загубата на много животи при автобусна катастрофа край София и пожара в дом за стари хора в България.

„Държавният департамент и американският народ изразяват дълбоките си съболезнования на гражданите на Северна Македония и България за трагичната загуба на живот при днешната автобусна катастрофа и вчерашния пожар в дом за стари и немощни хора. Нашите сърца са с всички опечалени и желаем на ранените бързо възстановяване“, написа Блинкен в Twitter.

Съболезнования за жертвите на инцидента изразиха редица държавни и правителствени ръководители, сред които президентите на Русия и Турция. Трагедията намира място на първите страница на повечето световни издания.

ОГНЕН АД НА АМ "СТРУМА": 45 жертви при пожар в автобус край Боснек (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всички те отбелязват тъжния факт, че катастрофата с автобуса на автомагистрала Струма е инцидентът с най-много жертви за последните десет години в Европейския съюз.

Ройтерс цитира вътрешния министър Бойко Рашков, това е най-смъртоносният инцидент с автобус в историята на страната ни.

Зоран Заев пред NOVA: Сред жертвите на автобусната катастрофа има и деца

Френският Льо Монд отбелязва, че България е на едно от първите места в Европейския съюз по брой на загиналите по пътищата и уточнява, че основните причини са лошото състояние на пътищата, остарелия автомобилен парк и честото превишаване на допустимата скорост.

Гняв, тъга и скръб са настроенията в центъра на Скопие. Голяма част от хората не вярват, че 45 от техните сънародници няма да се завърнат от злополучната екскурзия в Истанбул. Пет от загиналите деца са от едно и също основно училище. От днес част от учрежденията в Скопие са с наполовина спуснати знамена в знак на тридневен траур. С децата ще започне работа психолог. 

Вижте повече във видеото горе.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.