Думите на Петков пред „Файненшъл таймс” дадоха повод за критика от опозицията

Нова полемика заради отношенията между София и Скопие. Интервю на премира Кирил Петков пред „Файненшъл таймс” за ускорени преговори и срок от 6 месеца, предизвика въпроса променила ли е България позицията си за членство на Северна Македония. Заглавие на лондонското издание, че новият премиер Кирил Петков прави „обратен завой” и ще даде зелена светлина на Северна Македония към Европейския съюз,  внесе смут сред депутатите в кулоарите на парламента. Интервюто му даде повод за критика от опозицията, а да разясни казуса се нае говорителят на премиера. Заглавието на „Файненшъл таймс” : Новият български премиер обеща обратен завой за европейските амбиции на Северна Македония,  доведе до остра реакция от ГЕРБ.

Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС

„Нека да види и да си изяснят позицията. Защото очевидно не съм им ясни. Едно говорят в западната преса тук не смеят да кажат”, заяви Екатерина Захариева, ГЕРБ.

От „Продължаваме Промяната” бяха лаконични, но коалиционният партньор от БСП излезе в защита на Петков. „Нямаме позиция по въпроса. Ще ви информираме когато имаме”, посочи Андрей Гюров,председател на ПГ на "Продължаваме Промяната".

„Тази позиция е залегнала в коалиционното  споразумение. Там е записано че ще се поддържа широко съгласие по този въпрос и бих препоръчал да се запознавате с оригиналните текстове”, заяви Кристиан Вигенин, БСП.  

В тях Петков говори за ускорен шестмесечен срок за преговори, което българските депутати приемат, но под условие. „Няма лошо да се водят разговори при ясни обстоятелства и не трябва да се отстъпва”, категоричен е Станислав Балабанов, ИТН.

Журналист за РС Македония: Безумие е да се възпитава омраза към един народ

„В наш национален интерес е РСМ да е бъде част от ЕС. Разбира се при спазване на Договора за приятелство”, посочи Христо Иванов от ДБ.

Разяснения за думите на премиера направи и неговият говорител - Лена Бориславова. „Това не представлява отстъпление от позицията на България до този момент. Но предлагаме успоредно с нея да бъде подобрен механизмът, по който да текат преговорите... да се изследват не само историческите, но и икономическите и социални отношения”.

Според експерта по северно-македонските въпроси Любчо Нешков няма да има бързи резултати в преговорите както очаква премиерът. „Той каза, че и през януари, първи резултати от това нещо.  Тук мисля, че влизаме покрай мечтите за Коледа. Това е невъзможно да се случи, като се има предвид цялото торнадо отсреща”.

Без резултат приключи срещата между българските и северномакедонските историци

И визира думи на външния министър на Северна Македнояи Буяр Османи, който снощи пред местна телевизия казва, че 6 месеца са дълъг период и иска действия в по-къси срокове. "Не бива една държава да възпитава в собственото си население омраза към един народ. Това е абсурдно и ние няма как да се откажем или да махнем с ръка”, категоричен е Любчо Нешков.

За да получи заветното "Да" от българска страна, Северна Македония ще трябва да изпълни ангажиментите си по Договора за добросъседство, подписан през 2017 година, посочиха още от кабинета „Петков”. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.