Няма икономически причини за толкова високи цени, смята тя

Наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата не реши проблемите, а ги отложи. Това каза в ефира на „Твоят ден” финансовия експерт и бивш депутат от „Има такъв народ” Мика Зайкова. По думите й вероятността решението да доведе до натрупване на проблеми е голяма.

„До 31 март ще бъдат направени анализи, ще се използва целият потенциал от енергетици и икономисти. Вярвам, че ще се намери начин да се тушират високите цени. Няма причина за такива цени в българската икономика и енергетика”, обясни Зайкова.

Кирил Петков: Възможно е мораториумът да падне по-рано

Икономическият анализатор е на мнение, че свръхпечалбите от свободния пазар трябва да се пренасочат, както и да се търси сключването на дългосрочни договори.

По отношение на компенсациите за бизнеса Мика Зайкова коментира, че те не трябва да са еднакви за всички. „Трябва да се разпределят според това кой получава субсидии и кой не. Зависи и от това колко мегавата електроенергия ползват. Ако не говорим само за цените на тока, трябва да има енергийни помощи не само за бизнеса, но и за населението. Мярката 60 на 40 не е достатъчна”, допълни още тя.

Според Зайкова младите депутати се справят изключително добре в парламента. Тя смята, че първите задачи, с които новите управляващи трябва да се заемат, са реформа в съдебната система и приемане на бюджета за догодина.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.