Получена е подкрепа и от синдикатите, обясни просветният министър

Заплатите на учителите да бъдат увеличени. Искането на министерството на образованието е да бъдат вдигнати с 13,5%. Увеличението на учителските доходи е внесено като искане във финансовото министерство, но все още двете ведомства не са имали разговор по темата. Ако предложението срещне одобрение, то ще бъде заложено в Бюджета за догодина.

„Поискали сме увеличение на учителските заплати, така че те бъдат в рамките на записаното в коалиционното споразумение - около 125 % от средната заплата. Поискали сме допълнителни средства за извънкласни дейности. 13,5% увеличение на заплатите води до 125% от средната заплата”, обясни министър Денков.

Сачева: Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата

От МОН са заявили допълнителни средства за транспорт - за училищни автобуси, за извънкласни дейности, за квалификация на учителите, както и за квалификация за справянето в кризисни ситуации.

„Разговорът за бюджета за образование за 2022 г. предстои”, каза министър Николай Денков.

В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от осми до 12-клас, образователният министър заяви, че това е въпрос към министъра на финансите.

„Заявили сме увеличение на издръжката във висшите училища, защото има недостиг на средства за заплати както в БАН, така и за непедагогическия персонал във висшите училища. Поискали сме също увеличение на стипендиите за студентите и докторантите, но това са заявките ни до момента към МФ”, каза образователният министър.

енков: Присъственият учебен процес е осигурен до 17 декември

По повод на изпитванията на учениците за края на учебния срок, министър Денков заяви, че трябва всички ученици да бъдат изпитани справедливо. На въпрос дали вече има консенсус за намаляване на лятната ваканция и за увеличаване на пролетната или на есенната ваканция, образователният министър отговори, че този разговор предстои.

„Ако стартира тази инициатива за промяната на срока, той ще започне от септември следващата учебна година. Има време и всички трябва да бъдат убедени, че правим най-доброто за учениците", коментира министър Денков.

Той е на мнение, че трябва да се фокусира цялата подготовка на учителите и цялата дискусия - какво трябва да се учи в клас, върху това, че учениците трябва да се учат да мислят, а не да произвеждат знания. По думите му това ще отнеме време и няма да е еднократен акт.
Попитан ще има ли промяна в учебните планове, министър Денков каза, че първо трябва да бъде уточнено откъде ще започва тази промяна - дали трябва да се променят учебните планове и учебното съдържание от самото начало.

„Не вярвам, че това трябва да се прави, но по това как се подготвят учителите да преподават, какво пише в учебниците и как се изпитва е това, което трябва да се промени", обясни министър Николай Денков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА