Според учените най-висок е рискът от заразяване за неваксинираните

Броят на случаите на Омикрон в Европа продължава да расте бързо. След Германия и Нидерландия, Португалия и Австрия също въвеждат по-строги ограничения. Дания засилва контрола по границите. А Израел ще стане първата държава в света, която прилага четвърта доза от ваксините срещу COVID за гражданите си.

На фона на бързо увеличаващите се случаи на заразяване с Омикрон, израелски експерти са препоръчали четвърта игла за хората над 60-годишна възраст и за здравните работници. За да стане това, решението трябва да бъде одобрено от Министерството на здравеопазването на страната. Според учените най-висок е рискът от заразяване с Омикрон за неваксинираните.

„Заради високата динамика на Омикрон, променихме нивото на риск от COVID-19 - най-рискова е групата на неваксинираните. 11 милиона пълнолетни в Германия все още не са ваксинирани, въпреки огромната информация за ефективността и безопасността на ваксините”, обясни Лотар Вилер, директор на института „Робърт Кох”.

Експерти очакват Омикрон да стане доминантен в Германия до три седмици. Ръстът на случаите принуди Португалия да затвори детските градини, баровете и нощните клубове. Властите препоръчаха при възможност да се работи от вкъщи поне през следващите две седмици.

„Това все още няма да е нормалната Коледа, на която сме свикнали, така че призовавам всички да се ограничат и да празнуват по домовете си”, заяви премиерът на Португалия Антониу Коща.

Италия също подготвя нови рестрикции, а премиерът Марио Драги обяви, че се обмисля въвеждането на задължителна ваксинация за служителите в още няколко сектора.

Три дни по-малко карантина в Англия след два отрицателни теста

„Ваксинацията вече е задължителна за някои сектори, ще обсъдим дали да не я разширим и за други. Но ако случаите продължат да нарастват, а ситуацията да се влошава - ще бъде предмет на обсъждане съвсем скоро”, заяви Марио Драги.

Австрия ще затегне ограниченията от 27 декември. Новината съобщи главният лекар на австрийското министерство на здравеопазването Катарина Райх, която ръководи кризисния координационен център за COVID, предаде БГНЕС.

Координационният център е изготвил препоръки, които ще бъдат приети.

„Ще намалим работното време на заведенията. Часът на затваряне ще бъде 22:00 ч. (понастоящем 23:00 ч. - бел. ред.). Всичко ще започне на 27 декември", заяви Райх на пресконференция, като добави, че това правило ще бъде в сила и на 31 декември.

Говорейки за новогодишната нощ, тя препоръча да се празнува в група от не повече от 25 души, защото иначе рискът е голям. Райх призова новогодишната нощ да се празнува с ваксинирани хора и те да се изследват за коронавирус предната вечер.

Както в ресторантите, така и по време на събитията се прилага правилото 2P - ваксинирани или преболедували, като трябва да се носят и маски тип FFP2.

Дания обмисля затягане на контрола за влизащите в страната. Скоро може пристигащите да бъдат задължени да покажат отрицателен тест за Covid, независимо от ваксинационния им статус. Това обями здравният министър Магнус Хойнике, цитиран от ДПА и БТА.

Планът на правителството обаче трябва да бъде одобрен от парламентарната епидемиологична комисия, преди да може да влезе в сила.

Същото важи за друга мярка, предложена от здравния министър, изискваща всеки, който иска да ходи на фитнес, да показва доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Това вече се изисква на много места в Дания, но досега не се отнасяше за фитнес залите.
В момента страната преживява значителна коронавирусна вълна, при която броят на новозаразените продължава да достига нови върхови нива. Вариантът Омикрон бързо се разпространява и вече е доминиращата разновидност на коронавируса в Дания, каза Хойнике.
Според последните данни, публикувани от Европейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, Дания има най-голяма заболеваемост от COVID-19 в Европейския съюз на седемдневна база.

Датските власти възобновяват различни ограничителни мерки, опитвайки се отново да овладеят ситуацията. Хойнике каза, че капацитетът за тестване ще бъде допълнително увеличен. Освен това подсилващите ваксинни дози вече ще се поставят четири месеца и половина след последната имунизация, а не след шест месеца.

Официалните данни сочат, че в Европа са регистрирани повече от 89 милиона случаи на COVID -19 и милион и половина починали.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.