Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести

Всички 28 области в страната са в тъмночервената COVID зона. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-висока е заболеваемостта в София.

Оказва се, че вече всеки четвърти тестван у нас е позитивен за наличие на коронавирус. Над 10 000 заразени са отчетени за последните 24 часа. Процентът на положителните проби е висок - над 24. Висок е и броят на хоспитализираните - над 1000 души.

От днес влизат в сила новите европейски изисквания за зелените сертификати - при пътуване в Европейския съюз, срокът на валидност на сертификата става 270 дни при завършен курс на ваксинация с еднодозова или двудозоваваксина. При поставена бустерна доза сертификатът е безсрочен.

COVID-19: Отново над 10 000 новозаразени за денонощие

Заболеваемостта в страната за последните 2 седмици се покачва до средно 1755 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души население. Област Хасково е сред регионите, които бележат рекорд от началото на пандемията – 1289 заболели на 100 хиляди.

„Миналата година не сме имали над 150 случая – сега са 200-250-300 и вече през вчерашния ден имаше около 400 нови случая”, заяви д-р Соня Димитрова - директор на РЗИ-Хасково.

Този ръст обаче не води до по-голям натиск върху болниците, отчитат от здравната инспекция.„Имаме свободни общо 99 легла като 87 от тях са за неусложнени и 12 свободни легла са за усложнени. Слава Богу детските легла, които са отделени за деца на интензивно лечение, също са свободни”, каза още Димитрова.

Имунолозите у нас са на мнение, че въпреки контролирания натиск към болниците не е дошло времето да разхлабваме мерките.

„Пандемичният процес в световен мащаб е доста добре овладян вече – затова на доста места се намаляват мерките и се премахват сертификатите. Проблемът е, че ние като цяло с нашата организация не сме на това ниво и все още голям процент хора не са с изградена имунна защита и това оставя популацията ни отворена за зараза”, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Зеленият сертификат е освен нарушаване на индивидуална свобода и е напълно излишен – той беше въведен във времената на Делта, когато шансът да се разпространява вирусът през преболедували и ваксинирани беше значително по-малък”, коментира проф. Доброслав Kюркчиев - началник на лаборатория в УМБАЛ „Свети Иван Рилски". 

Именно зеленият сертификат продължава да разделя специалистите по въпроса – да остане или не и под каква форма. А от днес в Европейския съюз давността му се скъсява – и ваксинираните преди повече от 9 месеца остават без валиден документ.

„Българските граждани, типично по балкански, изчакаха последния момент да видят дали все пак ще влезе в сила”, коментира д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право.

У нас тази промяна засяга 93 хиляди души, които обаче ще могат да ползват невалидния в Европа документ на територията на България още 3 месеца. А ако трябва да пътуват зад граница – ще им трябва бустер или тест.

„Имаме стотици сигнали във връзка с нежелани реакции и с притеснения на хората да се ваксинират с бустерна доза. Даже и днес имаме такъв случай – на жена около 40 години, която се разболява от сърдечно заболяване, на нея й препоръчват в момента да си сложи бустерна доза, а на нея й изтича сертификатът”, каза Пенка Георгиева.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.