Коментар на Иван Хиновски и Лъчезар Богданов

Очаква се днес Европейската комисия да представи предложения, които да дадат възможност на страните членки за енергийна независимост. Междувременно цената на природния газ в Европа продължава да се задържа над прага от 3000 долара за 1000 куб. м. Рекордните цени на природния газ в Европа поставиха през изпитание бизнеса и потребителите.

Икономистът Лъчезар Богданов и енергийният експерт Иван Хиновски коментираха в студиото на „Здравей, България” какви ще са икономическите последици от войната.

„Финансовите санкции за Русия работят. Всеки, който държи активи в Русия, не може да ги изтегли. Не знам защо хората продължават да мислят, че нещата са си нормални. Има пълно затваряне на руската система.  Бизнесът трябва да внимава къде извършва операции”, каза Богданов.

Според Хиновски Западна Европа е попаднала в икономическата клопка на „Газпром”.

„Има огромно търсене  на втечнен газ от Азия. Старият трансбалкански газопровод  би могъл да се използва за транспорт на газ към Украйна и Румъния. За нас единствената възможност за получаване на природен газ е турски поток”, каза той.

„Няма спиране на руски газ в момента. Сега Европа ще знае какво е да си зависим. Преди войната  всички тези истории да си твърде зависим от един доставчик звучаха като есета на научни конференции. Европа ще инвестира в промяна. В дългосрочен план това, което направи Русия, показа, че не е надежден партньор. Може да ти продава 5 години изгодно и на шестата да те разсипе. Това няма да бъде толериран”, обясни Богданов. Според него предстои огромна политическа промяна. По думите му Русия е много по-зависима от търговията с Европа.

Според енергийния експерт Еленко Божков от следващия месец картината у нас ще се влоши.

„Трябва да очакваме сериозно увеличение на природния газ от април”, каза той.

Поради тази причина, страната ни трябва да направи проучване за алтернативни доставки на газ, смята енергийният експерт. Според експерта, след падането на мораториума върху цената на тока, ще има скок на електроенергията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.