Руските сили продължават бомбардировките в Мариупол

Украйна изгуби достъп до Азовско море, след като в  пристанищния град Мариупол се водят ожесточени улични сражения. Стратегическата локация на  Мариупол прави града една от основните цели на руските сили от началото на войната. Москва обяви, че е взривила с хиперзвукови ракети голям подземен склад за амуниции в Ивано-Франковск.

Русия също твърди, че е унищожила украински военно-разузнавателни центрове край Одеса и ракетна система, разположена в непосредствена близост до брега. Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски призова за незабавни и смислени преговори с Москва за мир и сигурност.

Стратегическата локация на  Мариупол прави градът една от основните цели на руските сили от началото на войната. Боевете се водят в центъра на града, а стотици хора остават блокирани, без вода, храна и отопление.

"Няма Мариупол. Седяхме в мазето 10 дни и не излязохме нито веднъж. Нямахме нито ток, нито вода", споделя жителка.

"На 18-ти март, ракетна система Кинжал, въоръжена с хиперзвукови аеро-балистични ракети унищожи голям подземен склад на украинските въоръжени сили, съдържащ ракети и противосамолетни системи в региона на Ивано-Франковск", казва Игор.

Русия също твърди, че е унищожила украински военно- разузнавателни центрове край Одеса и ракетна система, разположена в непосредствена близост до брега. Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски призова за незабавни и смислени преговори с Москва за мир и сигурност.

В разговор с германския канцлер Олаф Шолц, руският президент Владимир Путин обаче е обвинил Украйна в блокиране на мирните преговори с нереалистични предложения.
А в центъра на Лвов бяха поставени  119 празни бебешки колички - колкото е броят на убитите деца при войната в Украйна.

"Спомнете си, когато вашите деца са били малки и са били в къщите колички. Тези колички са за децата, които идват от опасни райони, а някои от тях няма да стигнат града. Някои от тях няма да бъдат поставени в тези колички, защото ще са мъртви. Сравнете това с вашите деца, спомнете си какви са ви чувствата към тях. Искам всички деца да се возят в колички. Не искам да виждам празни!", казва местна жена.

Кампанията "Цената на войната" беше организирана от местни активисти и местните власти.

Зеленски призова за незабавни и смислени преговори с Москва

„Преговорите за мир, за нашата сигурност, за сигурността на Украйна са съществени, справедливи и трябва да са без повече забавяне. Това е единственият шанс на Русия да ограничи последствията от собствените си грешки. Ние винаги сме настоявали да има преговори, диалог, решение за мира – не само през 23-те дни инвазия. Искам всички да ме чуят и най-вече Москва - време е да се срещнем, време е да поговорим, време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще ѝ трябват няколко поколения, за да се възстанови”, каза президентът на Украйна във видео в Телеграм.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.