Експозицията е дело на почитател на сагата, който посвещава четвърт век от живота си, за да събере всички артикули

Изложба в Ню Йорк показва колекция от предмети свързани с „Междузвездни войни“. Експозицията е дело на почитател на сагата, който посвещава четвърт век от живота си, за да събере всички предмети.

„Колекционерът е Даниел Прада. Той живее в Испания. Събира всичко свързано с "Междузвездни войни" още от малък, когато е бил в гимназията. Влюбва се в научната фантастика и посвещава 25 години от живота си, събирайки експонатите в тази колекция", заяви Джон Залер, организатор на изложбата.

Изложбата носи името „Феновете отвръщат на удара“ и включва над 600 колекционерски артикула от филма, включително фигури в реален размер, модели, скулптури, снимки, постери и костюми от филмите „Междузвездни войни“.

Джордж Лукас: Нямах сили да завърша "Междузвездни войни"

„Изложбата включва изкуство, създадено от фенове за фенове. Така че експозицията наистина е в чест на почитателите на сагата и тяхната любов към този жанр, както и изследването на митовете, които създават. Те искат да намерят своя път през вселената, и да открият собствената си идентичност“, обясни още той.

„Един от любимите на всички експонати е точно зад мен, роботът R2-D2, който всъщност е направен от стар стълб за лампа и барабан за пералня. Така че много от частите, които се използват в тази изложба, са рециклирани."

Посетителите могат да се докоснат и до Дарт Вейдър, Чубака, Йода, принцеса Леа, Люк Скайуокър, Оби-Уан Кеноби и Хан Соло.

Гилдията на продуцентите награждава Джордж Лукас и Катлийн Кенеди

„Митологията е това, която пленява почитателите на поредицата години наред. Имаме класическата борба между героя и злодея, между доброто и злото. И разбира се - един аутсайдер, който някак си намира начин да оцелее. В някакъв момент всички ние се озоваваме на това място в живота си и се чудим кой път да изберем. Така че историите са много свързани с реалността“, допълва Залер.

Посетителите в галерията могат да се потопят в магичния свят на „Междузвездни войни" до края на месец юни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.