Това става възможно след приетия от МС закон

Нов закон за ограничаване на колекторските фирми! Според текстовете, които вече са одобрени от правителството и ще бъдат внесени в парламента, се слагат ясни правила за това, какво могат и какво не могат да правят служителите на тези фирми при събиране на дългове.

Натрупани дългове и невъзможност да бъдат върнати. След година просрочие мъж се оказва клиент на колекторска фирма. И по думите му - следва тормоз, затова и предпочита да остане анонимен.

„Всеки ден ми звънят от понеделник до петък, даже понякога събота. Звънят, когато си пожелаят, със заплахи за исканата сума, с измислици и обиди. И не звънят само от една колекторска фирма. Не знам, две ли са, три ли са, постоянно звънят”, споделя мъжът.

Коалицията готви законови промени, за да спре тормоза на колекторските фирми

За да няма повече такива случаи, на заседание в Министерския съвет е приет проект на Закон за колекторските фирми.

„Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем и въпроса с многогодишния тормоз върху стотици потребители. Още днес той ще тръгне към Народното събрание. Вярвам, че ще бъде приет там, защото предварително е консултиран с четирите партии от управляващото мнозинство, както и с множество потребителски организации. Имаше много сериозно обществено обсъждане”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

За целта се забранява както начисляването на допълнителни такси, така и обажданията между 20:00 часа вечерта и 07:00 сутринта, както и в почивни дни. Фирмите ще трябва да са регистрирани официално и да имат задължителен капитал от 500 хиляди лева, а ръководителите им да са неосъждани лица.

 „Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на регистрация. Ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка "Професионална отговорност". В ръководството им трябва да има неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е действия, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си”, посочи Нинова.

Председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски е участвал в обсъжданията. И казва, че реформата може да се окаже непълна, защото има вероятност банките и фирмите за бързи кредити да не бъдат включени в нея.

Вицепремиерът Нинова инициира експертен съвет за Закон за колекторските фирми

„Това би означавало, че умишлено е направено по този начин. Защитава по-скоро лични интереси на дадени дружества и няма да ни удовлетворява като цяло”, коментира Майорски.

С изненада колекторски фирми приемат предложенията. Според тях трябва да се ограничи дейността на недобросъвестните компании и да не се руши репутацията на всички.

„Това, което ни опасява, е дали този закон е в пълната му цялост, тоест вземат се предвид всички видове задължения, които са и в директивата на ЕС и дали този закон ще защити интересите на добросъвестните платци, или ще защитят онези, които си търсят причина да не плащат и да се крият”, заяви Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията на колекторските фирми.

Законът предвижда сериозни санкции при неизпълнение на задълженията. Глобата за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева