Със затоплянето на времето се наблюдава пик на алергиите, причинени от цъфтежа на растенията

Със затоплянето на времето се наблюдава и пик на алергиите, причинени от цъфтежа на растенията. Експерти прогнозират, че тази седмица ще бъде най-тежка за страдащите от сенна хрема заради сухото време и рязко повишените нива на прашец във въздуха. Нивата на полените зависят от температурата и скоростта на вятъра - като концентрацията им се увеличава при липса на дъжд.

Последното изследване на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че в момента има повишение на поленови зърна във въздуха - най-вече от дърветата  дъб, бук и бреза. В средата на май се очакват и тревните полени, които още повече обострят сенната хрема. Лекари съветват хората с алергични реакции към полени да следят състоянието си и да не подценяват прояви като задух и трудно дишане.

За 9-годишния Христо пролетта е време за игра на топка в парка, но и за неприятни усещания след това.  За да може той да излиза спокойно с приятелите си, следва стриктно терапия, назначена от лекар.

„Когато изляза навън се получава това най-често. Буквално започвам да кихам, кашлям, сърбят ме очите, носът”, разказва ученикът.

При дълги периоди без дъжд, но със силни пориви на вятъра, алерголозите съветват да се избягват напълно посещенията на паркове и градини. Поленът полепва по косата, по дрехите, по лицето, предупреждават експерти и препоръчват най-елементарните мерки за лична хигиена - редовно измиване на лицето, честа смяна на дрехите и тяхното изтупване. 

А пулмолозите предупреждават, че сред най-уязвимите от полени са хората с астма.

„Моят съвет е инхалаторните кортикостероиди, които са водещото лечение на астма, всеки ден без прекъсване да се приемат”, препоръчва д-р София Ангелова. Тя съветва когато усетим, че се засилва задухът, и че гърдите ни започват да хриптят, задължително да потърсим своя лекар. В противен случай има риск от сериозно влошаване на състоянието.

Страната ни следва световната тенденция за все по-широко разпространение на алергичните реакции от цъфтежите, а периодът на полените продължава до края на юли и началото на август. През есента обаче идва нов пик - с цъфтежа на къснолетните растения като коприва и амброзия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.