По думите му е отвратително в ЕС да има разнопосочни сигнали

"Отвратително е в ЕС да има разнопосочни сигнали - ясно да се заяви дали се нарушават санкциите, като се плаща за газ в рубли на Русия. Трябва да се намалят бързо доставките на петрол и руски газ, ако искаме да има ефект от санкциите. Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS евродепутатът Андрей Ковачев.

ЕС загуби много време - Набуку и Набуку запад бяха проектите за енергийна независимост, но бяха проспани. Европейските държави говореха за диверсификация, но тя не се случи. Германия носи голяма вина за това. 

Според него няма информация с какви танкери и от кои фирми ще се закупува втечнен газ. "Трябва да се кажат количествата, редовността и цената. Алтернативните източници трябва да са неруски. Купуването пак от Русия, но чрез посредници не носи различен резултат, така пак се финансират. Русия извърши хибридна операция срещу добива на шистов газ у нас", посочи той. 

По думите му има много частни компании  на пазара на петрол, освен "Лукойл", а те са могли да се подготвят за тази ситуация.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.