Двамата представиха най-новия си филм на фестивала в Кан

Тя е най-голямата кинозвезда на Франция в последните няколко години. Икона и любимка на французите, всеки неин филм се превръща в сензация в родината й и е нетърпеливо очакван по целия свят. Носителка на „Оскар“, „Златен глобус“, „БАФТА“ и две награди „Сезар“, момичето със сияещите очи и срамежливата усмивка – Марион Котияр.

Той е един от най-харесваните и талантливи актьори във Франция. С мъжественото си излъчване и чаровната усмивка, той е и французинът от филма на Камен Калев - "С лице надолу". Той е Мелвил Пупо. 

Двамата представиха новия филм на прочутия френски режисьор Арно Деплешен – „Брат и сестра“ на кинофестивала в Кан. Това е разказ за отчуждението между брат и сестра, които са принудени 20 години по-късно да възобновят отношенията си. Лентата бе част от официалната селекция на фестивала.

Здравейте, радвам се да се срещнем. Какво е усещането да се завърнете в Кан с Вашия нов филм „Брат и сестра”?

„Чувствам се много добре. Oбожавам този фестивал.  Идвам от няколко години и чувството да имаме възможността да споделим филмите си с тази толкова страстна публика е винаги специален момент. А и всички тук имат привилегията да ги видят преди да са излезли на голям екран. Кан е специално място за всички любители на киното и за мен усещането винаги е прекрасно да бъда част от тази магия, сподели актрисата Марион Котияр.

„Аз също съм много щастлив! Отдавна не съм участвал във филм от официалната селекция , а и да изпълнявам тази толкова голяма роля е истинска чест. Премиерата вече мина и беше наистина прекрасно. Радостен съм, защото споделяме този момент с режисьора Арно Деплешен и продуцента Паскал Кущо, за нас винаги е удоволствие да снимаме филми заедно, публиката ни посрещна много добре. Кан е истински празник и това се усеща отново с пълна сила, тъй като последните две години беше преместен във времето и това се отрази на всички”, подчерта колегата й Мелвил Пупо.

Представяте филма „Брат и сестра” – една история за любовта и омразата. Кое от чувствата е по силно във филма?

„Аз ще кажа – любовта! Мисля че това е едно невероятно чувство, което те изпълва   с живот, зарежда те с енергия и жизненост, а от друга страна е толкова мистериозно, смятам ,че е по-силно от всички страхове, които биха могли да трансформират любовта в омраза. Мисля ,че любовта винаги е по-силна от омразата, защото животът започва с нея, тя е в основата на всичко”, заяви Китиар.

„Аз мисля,че това са два персонажа, които са живели целия си живот заедно, но в  тяхното детство се е случило нещо много мистериозно, нещо което крият.  Пораствайки пътищата им се разделят. Помежду им се появява бездна. Не става въпрос за кръвосмешение, но  те са имали наистина специална връзка, една наистина луда любов, останало е нещо недоизказано, нещо, което им тежи, нещо което трябва да изяснят помежду си. И точно тук идва този елемент на гръцка трагедия характерна за филмите на Арно. Оставят се на страстта, подчиняват й се– въпросът е обаче дали това ще възвърне любовта им или ще провокира още по-силна омраза. Но това е ситуацията, в която са изпаднали, пълен блокаж! И във филма показваме точно това – как да се освободим от тези рамки, как да поправим тази съсипана връзка”, посочи колегата й.

И все пак думата „омраза” се появява много по-често в диалозите Ви.  Според Вас какво е омразата? Познавате ли това чувство?

„Понякога омразата е начин да запазиш връзката си с някой. И във филма това е техния начин. Защото няма как да живееш с любов, която те разяжда отвътре, която те опустошава. Може да е странно, но както любовта,така и омразата е начин да мислиш за някого всеки ден, да съумееш да стоиш настрана от него, да се отдалечиш, да изградиш стена пред себе си и да си наложиш да прекратиш тази връзка. И въпреки всичко, по този начин да остане в съзнанието ти и да го носиш със себе си всеки ден!”, категорична е актрисата.

Как мислите, във времената, в които живеем днес – кое е чувството, което контролира света – любовта или омразата?

„Това е голям въпрос!”, заяви Котияр.

„Мисля, че двете чувства имат различни нюанси и сме ги показали по различен начин. От една страна това са две толкова противоречиви усещания, но от друга – и двете са толкова силни. Но зависи от гледната точка – и това е подход, който е много характерен за  Деплешен.  Още докато четяхме сценария си мислехме как всяка фраза, всяко изречение  може да бъде интерпретирано по различен начин – изглежда лесно на хартия, но когато ние, като актьори го пресъздавахме пред камерата, усетихме тази динамика , тази смесица от чувства, емоции, изразяване. Зависи от начина, по който ще го пресъздадеш и от думите, които ще използваш за да изразиш взаимоотношенията между двама души. И затова не може да се каже любовта или омраза взима превес, както във филма, така и в света, в който живеем, има и ги двете, в живота ни се случват хиляди неща!”, посочи Пупо.

„Това, което може да ни отклони от правия път, да ни накара да се замислим  е страхът - онова чувство, което обединява всички ни, което се отнася както за любовта, така и за омразата -  според мен е страхът – страхът от различието, страхът от това, което нямаме, страхът да се отдадем на силните емоции или да  се откажем от тези чувства”, отговори актрисата.

И за финал, очакваме филма скоро  в Бългагия, искате ли да отправите послание към всички, които ви гледат в момента?

„Аз много обичам един български филм на Камен Калев, може би се познавате. Казва се „С лице надолу”. Прекарах 2 месеца в София, както  и в други градове и много ми хареса във вашата страна. Успях да се докосна до всичко, което се случва в България, до историята ви, усложненията в обществото. Това е една страна, която силноме трогна. Много я обикнах”, заяви Пупо.

„Аз не съм била в България, но си спомням,че една от приятелките на майки м и беше българка. Бяха очарована от нея. Това е една страна, която винаги съм искала да  опозная. Надявам се, че скоро ще се случи”, изрази надежда Котияр.

„Мисля, че там снимат и много американски филми? Не си ли участвала в някой?”, попита Пупо.

„Не, но може би предстои!”, заяви Котияр.

Благодаря Ви, винаги сте добре дошли! За мен беше удоволствие!

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.