"Принцесата" излиза на екран в Обединеното кралство от 30 юни

Днес е премиерата на нов документален филм за живота на Лейди Даяна – "Принцесата". Режисьор на продукцията е номинираният за Оскар Ед Пъркинс. Той преглежда  стотици часове кадри в търсене на моменти,  които да я покажат в една нова и различна светлина пред обществото, 25 години след смъртта й.

Във филма той е използвал основно архиви,  за да проследи живота на Даяна от плаха тийнейджърка до смъртта й на 31 август 1997 г. , когато е едва на 37 години.

Избягвайки интервюта и ретроспективни анализи, които традиционно се използват като разказвателен инструмент в документалните филми, Пъркинс  споделя, че той и екипът му са проучили  сложните отношения между принцесата, медиите и обществеността и се надяват да предизвикат емоциите на публиката.

КРАЛСКИ ПРАЗНИК: Елизабет II на 96 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

„Този ​​филм наистина  поставя въпроса защо   милиони хора по целия свят я приветстваха, когато Чарлз се ожени за нея? Защо през по-голямата част от двете десетилетия на техния брак ние анализирахме всичко, което тя правеше, всичко, което обличаше всичко, което казваше? И  защо след смъртта й  реагирахме по този необикновен, безпрецедентен начин?", пита Пъркинс.

"Исках да покажа част от историята на Даяна, която никой не знаеше. Да наредя парчетата на един забравен пъзел, който обаче потапя публиката в едно отминало време, за да ни покаже колко ценни са архивите, да ни върне в едни отминали моменти от живота ни.   Да ни накара да насочим камерата към всички нас. Надявам се филмът да подейства като огледало, да ни накара да преразгледаме собствения си път , да анализираме представата си за отминалия до тук живот. И най-интересното за мен е да дам отговор на въпроса -   какво беше нашата активна роля в историята на Даяна?“ , допъова режисьорът.

"Принцесата"  излиза на екран в Обединеното кралство от 30 юни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook