Сред вещите е сватбената ѝ рокля

Роклята, която кралица Елизабет Втора носи за коронацията си през 1953 г., както и други нейни вещи, включително портрети и бижута, бяха изложени в замъка Уиндзор като част от изложба, посветена на нейния платинен юбилей.

„Роклята е проектирана от Норман Хартнел, който е правил дизайна и на сватбените й одежди през 1947 г. Това е едно от най-великите произведения на британската мода за 20-ти век. Тоалетът е изцяло инкрустиран с най-красивите бродерии. Те включват емблемите на Обединеното кралство, но също и емблемите на страните, на които кралицата стана държавен глава, когато се качи на трона.

Отпадат редица задължения на британската кралица

Дизайнерът и Нейно Величество заедно изграждат визията, избират плата, кройката и линията .Нейното предложение беше бродериите да бъдат целите от цветна коприна“, заяви Каролин де Гито, отговорник за колекцията от лични вещи на кралицата.

В изложбата са включени и бижута на Кралицата, различни брошки, една от които с канадски кленов лист и тази с пламъчна лилия, а също и емблемата на Зимбабве, която Елизабет носеше при завръщането си във Великобритания от Кения след смъртта на баща си.

Експозицията, наречена „Платинен юбилей: Коронацията на кралицата“, е разположена в залата „Сейнт Джордж“ на замъка Уиндзор до 26 септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.