Не се очертава битката срещу стихията да приключи скоро

Пожарната обстановка в района на националния парк "Саксонска Швейцария" в Източна Германия, където пламъците бушуват от последната седмица на юли, все още не е овладяна, информира ДПА.

Около 600 пожарникари и 12 противопожарни хеликоптера все още са заети с борбата с джобовете от въглени дълбоко под земята, каза в събота Ямина Бенамара от "Саксонска Швейцария". "Пожарът продължава да се движи на дълбочина до половин метър", обясни Бенамара. 

Голям пожар в германски национален парк (СНИМКИ)

Налага се с мъчителна и изтощителна работа повърхността да бъде разровена и след това да бъде обилно напоена с вода, добави тя. В скалистия и стръмен терен не може да се използва тежка техника или превозни средства.

Районът на операцията все още обхваща площ от около 150 хектара. Не се очертава скорошно приключване на битката срещу стихията, ако работата не бъде подпомогната от обилни валежи. Само че според Германската метеорологична служба не се очакват дъждове през цялата следваща седмица.

Пожарът избухна в Националния парк "Бохемска Швейцария" в Чехия, а след това се разпространи през границата към Националния парк "Саксонска Швейцария". Според чешките власти на тяхна територия пожарът е под контрол.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА