„Дойче веле” ни отвежда на разходка из уникалния германски град Вупертал

Поредният епизод на предаването „Без резервация” на „Дойче веле” ни отвежда на разходка из германския град Вупертал. Именно там се намира единствената в света висяща железница.

 От над 120 години това е транспортно средство номер едно в някогашния център на текстилната индустрия в Германия. Железницата е гениално решение от ерата на индустриализацията. За да се облекчи движението по улиците, хората вдигат пътническия трафик във въздуха.

„Без резервация”: Най-романтичните кътчета на Германия (ВИДЕО)

Част от маршрута на висящата железница минава над река Вупер. От построяването й досега е имало само един инцидент с необичайното транспортно средство. През юли 1950 г. малък слон трябвало да се повози на влакчето с цел реклама. Животното обаче не харесало идеята и скочило от вагона във Вупер. За щастие, слоницата се разминала без сериозни наранявания. Станала известна и днес дори има неин паметник в реката.

Железницата има 20 спирки и всяка от тях изглежда различно.

„Без резервация”: Разходка и сафари в един от най-известните резервати в света (ВИДЕО)

Друга безспорна забележителност на Вупертал е визиодромът. Това е изведен от експлоатация газов котел, който сега се използва като изложбено пространство с прецизно композирани проекции.

Още красиви гледки от германското градче вижте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.