Заявлението на „Булгаргаз” е за поскъпване

Ново поскъпване на природния газ. Енергийният регулатор обсъжда цената на синьото гориво за месец септември. Предварителната заявка беше за пореден скок с поне 6%, но стана ясно, че „Булгаргаз” ще иска още по-висока цена.

Първоначално „Булгаргаз” поиска цената на синьото гориво от 1 септември да бъде 315.61 лв. Това беше заявлението, което дружеството изпрати в средата на този месец. Днес на откритото обсъждане обаче стана ясно, че заради по-високите цени на холандската борса, цената ще бъде доста по-висока - около 350 лв. „Булгаргаз” ще внесе окончателното си заявление на 1 септември.

Деница Златева: Поскъпването на газа от септември ще е с около 17%

„Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Мисля, че се падат около 17% спрямо цената за август”, обясни директорът на „Булгаргаз” Деница Златева.

„Преговори с „Газпром” няма да доведат до резултата, който се търси. Не ме карайте да влизам в подробности, защото те са от всякакъв характер - технически, икономически, финансов и геостратегически”, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

От „Булгаргаз” изразиха форма на оптимизъм за цената на газа през октомври. По думите им тя ще бъде равна на тази от август - около 300 лв. за мегаватчас. Прогнозираното намаление е заради очакванията от 1 октомври да заработи интерконекторът с Гърция.

След поредното рекордно поскъпване, от „Булгаргаз” очакват през октомври, когато трябва да заработи интерконекторът с Гърция, тарифите да тръгнат надолу.

Георгиев: Сметките на хората до 1 януари няма да скочат

Дори и с такова поевтиняване, тарифите все пак ще се задържат около настоящия рекорд от 300 лева за мегаватчас. Ако цената на природния газ не се стабилизира вероятно това ще се отрази пряко на топлофикациите. Енергийният регулатор вече предупреди, че е възможна корекция на цената на топлоенергията в средата на зимата. След като така и така влизаме в новия сезон със средно 30% по-високи тарифи, валидни от 1 юли.

“Такава гаранция в България никой не може да ни даде. Това, което мога да кажа е, че решението ще остане валидно до 1 януари със сигурност”, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Самите топлофикационни дружества засега издържат на ценовия натиск.

Иван Иванов: Преговори с „Газпром” няма да доведат до търсения резултат

“Цените на топлинната енергия няма да бъдат промени, поне не до 1-ви януари 2023 година. Така че всички тези негативи остават за сметка на топлофикациите”, каза Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикациите и поясни, че това ще бъде така, освен ако системата за компенсации на газа не бъде продължена. 

Окончателното решение за газа ще бъде взето на 1 септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.