Изравнителните сметки, хаосът с изчисленията на парното и топлата вода

„Последното указание от Министерството на финансите казва следното: Тези, които имат да получават пари от „Топлофикация”, тоест изравнителната им сметка е отрицателна, трябва да получат кредитно известие, което ще бъде с 20% ДДС, тъй като те са платили тези 20% назад във времето. Тези, които ще трбява да доплащат обаче, тяхното задължение възниква в момента, тоест в период на действие на 9% ДДС. Така че изравнителните сметки за доплащане ще бъдат с 9% ДДС. Те в момента са издадени с 20%, но ще бъдат коригирани”. Това обясни в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Фандъкова: Някои сметки за парно на софиянци ще бъдат преизчислени

Енергийният експерт допълни, че сметките на хората до 1 януари няма да скочат, тъй като цената на която продават топлофикациите, е определена от 1 юли. Тя е в сила до нейната промяна, която може да се случи само един път в регулаторен период.

„Цената на газа само се утвърждава от КЕВР, докато тарифите на топлофикациите се определят от комисията. Върху цената на газа на практика КЕВР няма инструменти, с които да въздейства”, посочи Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.