Той заговори и за „скрита инфлация”

Политиците обичат да подклаждат мантрата за спекулата. Постоянно говорят за това, за да се харесат на избирателите. Всъщност, такова понятие няма. То има някакъв граждански смисъл, но обобщава непазарни практики, които могат да бъдат различни. Това коментира в „Събуди се” Богомил Николов от „Активни потребители”.

„Не можем да говорим за спекула на един пазар, на който има 30 търговци, които продават домати. Най-малкото, защото на един километър имате друг пазар. И всички тези хора не могат да се договорят. Това са хиляди дребни търговци”, добави още той.

Ясно е, посочи той, че има инфлация. „Парите поевтиняха, но нека да не си обясняваме всичко със спекула. По този начин много по-трудно ще намерим истинските причини за тази инфлация и трудно ще се преборим с нея. Трябва да говорим повече за доходите и за компенсиране на покупателната способност”, смята Николов.

Той заговори и за „скрита инфлация”, при която цената привидно е същата, но се намалява грамажът. „Най-уязвимите продукти са вафли, шоколади, бонбони, бисквити”, каза представителят на „Активни потребители”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.