В Спешна помощ нямало медик, а само медицинска сестра

Мъж почина пред Центъра за спешна помощ в Самоков. На видеоклип, заснет от близките на починалия, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил, докато чака да се появи лекар. Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София. На място била само медицинската сестра.

„Чичо ми имаше бъбречна недостатъчност. Получи пристъп. Пристигнахме в Спешна помощ и излезе някаква жена, която ни каза, че няма доктор”, разказва Петър Илиев, племенник на починалия.

Мъж нападна фелдшер, който му обработвал раната

По думите му повече от 30 минути чичо му не е получил помощ и е издъхнал. „Лекар в последствие дойде вътре от отделението”, посочва Петър.

Дежурният лекар не бил в кабинета, защото се наложило да придружи спешен пациент до София. 

„В този момент реанимационен екип от Самоков е пътувал към София с пациент, който е бил в много тежко състояние”, заяви в ефира на „Здравей, България” Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП- София. “Във филиала е останала една медицинска сестра, тя няма право да извършва никакви действия без ръководството на лекар”, дпълни Сунгарска.

Екип на NOVA прекара една нощ с медиците от Спешна помощ в София (ВИДЕО)

Тя уточни, че филиалите на Спешна помощ в областта не са спешни отделения на болниците. „Работното място на спешните екипи е в линейките и те това правят”, посочи тя. Според нея лекари от болницата са реагирали в рамките на 6-7 минути, а не след половин час, както твърдят близките. 

Лекар все пак пристига, но той само констатира смъртта на мъжа. Медикът е извикан от болницата в Самоков, което е различно звено от “Спешна помощ”.

От “Спешна помощ” уточняват, че ако колегите им са извън филиала, лекарска помощ трябва да се търси от медицинското заведение, в което се помещават.

През юни беше последният случай на нападнати медици в “Спешната помощ” в Самоков. От тогава до момента са напуснали работа 2-ма лекари, 20-ма фелдшери и една медицинска сестра. 

Междувременно стана ясно, че за да се улесни работата, болницата в Самоков ще кандидатства за отваряне на Спешно отделение. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.