Коментар на политолозите Димитър Аврамов и Любомир Стефанов

Като „имитация на активност” определи политологът Любомир Стефанов опита на победителя от изборите ГЕРБ чрез „контактни групи” да състави правителство.

„Когато си готов на такива реформи, които да спасят държавата, трябва да караш докрай. Няма неудобни теми. Започваш с тези, по които ще се разберете, но за другите не казваш „за това няма да говорим”. Тогава какво правиш? Подаваш не ръка, а пръст - да не казвам кой”, добави той.

„Първото нещо, което трябваше да направят, е да не се горят мостовете и винаги между партиите да остават едни „политически санитарни” коридори, в които може да се говори. Нека видим какво ще стане, но решенията накрая пак ще се взимат в политическите централи”, смята политологът Димитър Аврамов.

Костадинов: Готови сме със свой състав на кабинет

Стефанов е на мнение, че „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” трябва да започнат да мислят, преди да говорят. „Като видиш нещо, дай си време да слезе емоцията и да пречупиш нещата през прагматизма”, посочи той. За политическата ситуация в страната добави: „Имаме племенни вождове, които са извадили томахавките и се замерят един друг”.

Аврамов подчерта, че от сметките не трябва да бъдат изключвани ДПС. „Те толкова се предлагат и казват, че са готови на компромис и мир. Пропуска се фактът, че мандат на ГЕРБ може да бъде подкрепен от Движението във всякакви форми. Това - плюс „Български възход”, са почти 120 депутати”, разясни политологът.

Сачева: Фокусирали сме се върху широко правителство

Според него 117 гласа са достатъчни за старт за нещо, което „няма да бъде по-трайно от година”. „Важният въпрос в момента е не да търсим мнозинства. Партиите толкова не се харесват едни други, че единственият шанс е да хвърлим един кабинет, който е ничий, и парламентът да си влезе в ролята на контролиращ изпълнителната власт”, смята още Аврамов.

Аврамов даде и пример за „липса на политика”: „В изборната нощ - ГЕРБ са първа политическа сила и ги няма. Те се държаха все едно са загубили, все едно е началото на провала. Първият, който трябва да каже какво ще направи, отсъства. От ПП пък обясняват, че са сърдити и ще са в опозиция”.

За третия мандат, Стефанов каза, че може да покаже съпричастност, начало на промяна в подхода към политическото.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.