Това каза бившият социален министър

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза във вторник, че партията е готова на компромиси и отстъпки в името на това да се състави редовен кабинет. В студиото на "Здравей, България" темата коментира бившият социален министър Деница Сачева.

Борисов: Готов съм на всякакви компромиси в името на народа

"Фокусирали сме се върху широко правителство", обяви тя. По думите й избирателите в последните няколко вота са дали знак, че искат коалиционно управление. Според ГЕРБ няма смисъл да се дават пари за ново гласуване, при положение че резултатът би бил същият. 

Плевнелиев отговори на поканата на ГЕРБ за участие в група за преговори между партиите

„На този етап все още няма официална реакция от политическите партии. Нямаме индикации за това какви са мненията им за нашето предложение, но и не виждаме какви биха могли да бъдат аргументите против това, особено когато предлагаме всяка една партия да може да изпрати свои хора в евентуалните контактни групи”, заяви Сачева.

Ще успее ли форматът "контактна група" да посредничи между партиите

Тя подчерта, че целта на преговорите е да бъдат изяснени общите точки на съгласие и върху тях да се направи програма, по която да се управлява в следващия мандат. По думите на бившия социален министър хората в страната искат да бъде постигнато съгласие между политическите сили, за да се справят с кризите у нас.

Добрев: Не можем да се гледаме с някои партии, но сме готови на компромиси

Деница Сачева коментира и съдебната реформа в България. По думите й останалите партии трябва да предложат своите проекти за реформи, а не да искат само отстраняването на главния прокурор. „Иван Гешев е избран от съдебната система, а не от ГЕРБ. Главният прокурор не може да бъде сменян по политически причини”, категорична е тя.

Соломон Паси прие да съдейства за съставяне на правителство

„Българските избиратели на тези избори много ясно определиха какъв трябва да бъде геополитическият избор на България. 67% от тях гласуваха за евроатлантически партии. Ние следваме това, което са казали избирателите и искаме да има консенсус около тази геополитическа ориентация на България”, каза още бившият министър на труда и социалната политика.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.