Коментар на Петър Илиев, Владимир Сиркаров, Васил Велев и Лъчезар Богданов

„Новият бюджет - ако е със старите политики и нищо не бъде променено, ще има увеличение на доходите на почти всички нива, освен при хората, които са на трудови договори в частния сектор. Това ще доведе до нов импулс на инфлацията. И най-бедните ще си останат под границата на бедността, макар и с по-високи доходи”. Това заяви банкерът Петър Илиев в ефира на "Здравей, България".

Според председателя на АИКБ Васил Велев доходите на хората растат. „В индустриите, които се развиват добре, доходите догонват инфлацията. По-големият проблем е, че се стопяват спестяванията на хората”, уточни той.

Икономистът Владимир Сиркаров подчерта, че компенсациите за бизнеса са много важни и трябва да бъдат удължени. „Българският бизнес и частният сектор генерират стойността в икономиката. Ако бизнесът не работи, в крайна сметка не е добре и за социалната устойчивост”,  обясни той.

Лъчезар Богданов, който е главен икономист в Института за пазарна икономика, държи на разумен бюджет. „Лесно е да кажем: „Дай да не пипаме пенсиите” и решаваме всички проблеми. Има много други разходи, които може да се орежат. За енергийните компенсации пък може да имат по-смислен модел”, е неговото мнение.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.