Коментар на бившия социален министър Христина Христова и икономиста Кузман Илиев

Има ли рискове от удължаване на Бюджет 2022 за следващата година и какви са възможностите? Темата в ефира на предаването „Твоят ден” коментираха бившият социален министър Христина Христова и икономистът Кузман Илиев.

Според Кузман Илиев удължаването на действието на бюджета не е проблем.

„Разбирам финансовия министър и служебното правителство за страха им да правят бюджет. Бюджет 2022 има рамка. За бюджет 2023 не се знае докъде могат да стигнат наддаванията”, каза от своя страна Христина Христова. 

„Предходният бюджет беше най-голям в историята на България. Той е огромен. Имаме много тлъстинки, които да изчистим и да се вместим в него. Има капиталови разходи, с които накрая ще остане 1 милиард като буфер”, коментира Кузман Илиев. Според него трябва да се направи функционален анализ, да се види къде държавата не си върши работата и средствата да се пренасочат правилно.

„Бюджетът е огромен. Харчим много и разходите на държавата вече са 45% от икономиката”, обясни Илиев.

Според Христина Христова средствата за основните социални плащания, включително актуализацията на пенсиите от 1 юли, са предвидени в Бюджет 2022.

„Въпросът е да има и други мерки – например, компенсации за газа. Има какво да се направи, дори то да е удължаване на бюджета за 2022”, каза Христова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.