Разказва „Дойче Веле"

Лаймът се съдържа в много студени напитки и осигурява разхлаждане. Освен това е истинска витаминна бомба – 100 мл сок от лайм съдържа 30 мг витамин С.

Никоя друга страна не изнася толкова цитрусови плодове, колкото Мексико. През 2020 г. това са били повече от 800 000 тона лимон и лайм. Но сега в бизнеса се замесва мафията.

Когато в Юкатан залезе слънцето, Дейвид Медина вади пушката. „Имам нужда от нея, за да защитя лайма си, за да не го откраднат. Не искам да убивам никого, затова стрелям във въздуха и те бягат”, разказва Медина.

Откакто цените на лайма скочиха, в имота му расте малко състояние. Затова нощем се навъртат крадци. Една щайга лайм е толкова скъпа, че стига за храна за няколко дни.

„Идват с раниците си и ги пълнят. Понякога идват по петима и взимат няколко щайги. Това е около 5000 песос”, обяснява Медина.

Това се равнява на около 230 евро. А щетите се натрупват. Затова 76-годишният Давид се отказва от съня и нощем се ослушва.

От края на 2021 г. цената на лайма в магазините е скочила 3-4 пъти. А той е основна храна в Мексико.

В щата Мичоакан картелите се бият помежду си и заплашват фермерите, много от които се отказват да отглеждат. Но не и Иполито Чавес. Той се противопоставя на картелите с бдителна група и е единственият, който се съгласява на интервю. Разказва, че всеки плаща за защита – пряко или косвено.

Картелите печелят пари от лайма и вдигат цените. Тези, които откажат да платят, биват заплашвани или по-лошо.  

„Те убиват предприемачи. Месят се в цените. Ограбват ни, диктуват колко трябва да им платим”, разказва Чавес. Във войната с картелите е загубил един от синовете си и много приятели, които са се борили редом с него.

Други фермери бягат от насилието и изоставят десетки хиляди дървета лайм.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.