Беше събран кворум за пленарното заседание

Народните представители в 48-ото Народно събрание събраха кворум за стартиране на първото пленарното заседание за новата 2023 г. В началото те изслушаха химните на България и на Европейския съюз. Единствено парламентарната група на „Възраждане” седна, докато звучеше химна на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Последва призив за обединение. С декларация от „Продължаваме промяната” поискаха подкрепа за втория мандат.

„Всеки от нас е срещал десетки хора по празниците. Моля ви подкрепете го имаме нужда от него”, заяви Николай Денков.

„На нас ни е изключително странно как Денков иска подкрепа от онези, които искат да унищожат. За нас е необяснимо. Една декларация не може да управлява. Една държава се управлява от министри и структура. Когато се прави усилие, се предлага в пакет”, каза Тома Биков.

ДПС  призоваха за обединение, но с поглед към третия мандат.

„Провали се първи мандат, втория не дава по-големи надежди, като се вижда еднаквият модел на двете политически сили. Това ни кара да погледнем към третия мандат. Изисква да намерим решение за кабинет с ясен хоризонт и няма да има оправдание за никого, ако се провалим”, каза Мустафа Карадайъ.

БСП също видяха  в третия опит.

„Очевидно всички гледаме към третия мандат. Нека го наречем мандат на разума, с разум да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност”, заяви Корнелия Нинова.  

„Демократична България” призоваха да се даде шанс на ПП.

„Да този парламент трябва да излъчи правителство, но не просто правителство, а такова, което може да води към трансформация. Моля ви, колеги, хайде по сериозно към проекта на декларация от ПП”, призова Христо Иванов.

От „Възраждане” са категорични - изходът от политическата криза са нови избори.

„Това Народно събрание е мъртво и остава да изкара още няколко седмици”, заяви Костадин Костадинов.

От „Български възход” са категорични в обратното - нови избори не са решението.

„Не е моментът да търсим оправдание, а начин да се справим, защото това е основното и това е в основата на надеждата”, каза Стефан Янев.

Снимка: БГНЕС

В дневния ред на парламента днес бе Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Като точка в дневния ред беше включен и Проект за решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители.

Депутатите гласуваха в дневния ред да бъде включен и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, както и Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС