Според него инфлацията у нас се дължи на неперфектен пазар и спекула с цените

Цените в България са сходни с тези, не само в Източна Европа, но Германия и Испания. Там обаче минималната работна заплата е 1170 евро, а при нас е 360 евро. Това обясни в “Интервюто в Новините на NOVA” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му от синдиката са предупреждавали много пъти през есента, че, ако не се приеме бюджет за 2023 г.. ще изпаднем в патова ситуация.

„Решение на служебния кабинет беше да послуша анализаторите и бизнеса, че е по-добре да не внасяме проектобюджет за 2023 г., но сега трябва да решим какво ще правим с разходите. В момента хората в много сектори са готови на протести. Стачни действия започват в „Български  пощи”, в градския транспорт – също”, поясни той.

По думите му инфлацията в ЕС и еврозоната е около 10%, а в България средногодишната е 15,3%. Тоест 1/3 от инфлацията у нас очевидно се дължи на фактори като неперфектен пазар и спекула с цените.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.