Според Атанас Благоев записът може да се записва и редактира с параболична антена

Трябва да се използват познати технологии за видеонаблюдение, защото няма време за проверка. Сигурността на записа е важна, защото при wifi връзка той може да се редактира. Това заявиха експерти по киберсигурност в "Твоят ден".

"Всеки етап в системата на изборния процес трябва да подлежи на обществен контрол и одит. Провериха се машините и софтуера им. Видеонаблюдението трябва да подлежи на определени стандарти, да се проверява по методология. Има три предложени проекта - боди камери, обикновени камери и телефони. Боди камерите се слагат в жилетки, а чрез тях човек прави запис. Тъй като няма време, е добре да се заложи на познатото. Това каза Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери.

ЦИК още няма яснота как ще работи видеонаблюдението на изборите

По думите му е добре да се използват познати технологии, които записват и излъчват. "Участваме в Обществения съвет към Министерството на електронното управление. Казали сме си позициите. Нямаме време за тестове, затова да заложим на нещо, което в момента работи. Ще бъдат използвани камери със сим карти, за да минават през оператора за повече сигурност", обясни той. 

Според Атанас Благоев CCTV камерите са най-надеждни. "Те имат два начина на работа - кабелен и чрез wifi. Ако проблемът е в интернет доставчика, това подлежи на проверки. Трябва да уточним какво искаме - добра картина и бързо пристигане на запис или бързо пристигане на запис  и сигурност на записа. Защото той може да се редактира с параболична антена. Ако изберем камера с кабел е най-сигурно, защото при манипулация със сигурност е вътрешен човек", разкри той. И допълни, че ако процесът има уязвимост дори в едно устройство, всички останали също са компрометирани.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.