Коментират Мирослав Севлиевски, Стойчо Стойчев, Кузман Илиев и Иво Инджов

От 2 март официално започва предизборната кампания. Ще ни изненадат ли партиите? Темата коментираха бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски, политологът Стойчо Стойчев, икономистът Кузман Илиев и политологът Иво Инджов.

„Смятам, че темата на тази кампания ще бъде войната в Украйна. Има милитаризация на международното положение, което води до милитаризация на политиката и ще доведе до милитаризация на кампанията”, коментира Мирослав Севлиевски.

„Важно е дали ще има победа, записана от някоя партия или ще достигнем прогрес от нея”, смята още той.

„Политиците правят това, което е възможно. Те не могат да надскочат своя ръст, както и обществото не може да надскочи своя ръст”, каза Иво Инджов. „Темите в настоящата кампания са много ясни – войната в Украйна и българската позиция. Тук горе-долу ще имаме сближаване на почти всички политически сили”, смята той. „Другата голяма тема е борбата с корупцията и със стария модел на завладяване на държавата. Има все повече податки, че международни фактори правят това, което трябва да правят българските власти и институции”, смята Инджов. Според него на трето място е социалната тема.

„Още в самото начало на тази кампания се поставя въпросът по отношение на изпълнението на бюджета. Това ще е ключово за съставянето на следващото правителство и накъде ще тръгнем след изборите. Смятам, че това ще бъде доминиращата тема”, каза Стойчо Стойчев.

„Смятам, че ще видим позитивна кампания. Според мен прогресивните партии – ПП и ДБ, искат да кажат нещо много ясно. Има нещо историческо, което се случва – окрупняваме цялото либерално пространство в България. Това не е виждано”, каза Кузман Илиев.

„От тази страна има позитивно послание – Еврозона, Шенген. От другата страна посланието на Борисов и ГЕРБ е – искам и аз да участвам в това обединение на пространството, по-добре се справих с вас в икономиката, приемете ме при вас. Обаче те явно не искат, защото смятат, че на местните избори ще вземат всичко, което ще е разпадът в редиците на ГЕРБ. Така че тези избори са изключително важни. Неслучайно Асен Василев каза, че е много важно кой ще спечели изборите –„Ако ги спечелим ние, нашият проект се случва. Ако не ги спечелим, ще трябва да търсим с ГЕРБ нов враг и това е президентът”. Тоест имаме Рубикон в момента”, коментира Кузман Илиев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.