Точно в полунощ започва предизборната кампания

България на прага на нов политически цикъл. Партии и коалиции влизат в битка за място в 49-ото Народно събрание. Новото на предсрочния вот - връщането на хартиената бюлетина.

Точно в полунощ започва предизборната кампания. В бюлетината ще има 21 партии и коалиции. За 240 депутатски места ще се борят 5621 кандидати. В България ще има 11 818 секции за гласуване. Очаква се зад граница да бъдат разкрити около 800 избирателни секции, а до момента са подадени 25 000 заявления.

До 7 март избирателите могат да подават заявления за гласуване извън страната. На 18 март изтича срокът, в който могат да се подават заявления до общинските администрации за гласуване по настоящ адрес.

След като съдът отмени решението на ЦИК да се вписват обобщени данни от машинното гласуване и това с хартиена бюлетин в общ протокол, казусът е на път да бъде решен „Обсъждаме какви да бъдат новите вариантите на тези изборни книги и предстои да вземем решение днес или утре”, обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

На изборите през април във всяка секция ще може да се гласува с хартиена бюлетина, но в голяма част ще има и машини за гласуване. „В 9366 секции е определено, че ще има машинно гласуване”, уточни Матева. 

Регистрирани са всички листи на партии и коалиции, които са постъпили в районните избирателни комисии, но има и заличени кандидати. „В момента се извършва проверка на кандидатите - дали отговарят на изискванията. Установи се, че трима кандидати нямат и няма да имат навършени към датата на изборите 21 години”, посочи още зам.-председателят на ЦИК. 

На тези избори ще има и независими кандидати. Единият от които беше заместник председател на 44-ото Народно събрание. „Регистрирани са и двама независими кандидати - единият Веселин Марешки във Варна, а другият е Милен Милев в Ловеч”, обясни още Матева. 

Имаше и призив от ЦИК преди старта на кампанията в полунощ: „Да водят една позитивна кампания. Да спазват добрия тон и добрите нрави и всички разпоредби на Изборния кодекс”, апелира Росица Матева. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.