Председателят на комисията Камелия Нейкова изрази притеснения дали видеонаблюдението ще може да се обезпечи технически в деня на вота

Обрат в решението на ЦИК за отчитане на резултатите от вота. На заседание приключило късно в събота вечер от комисията решиха, че данните от хартиеното и машинното гласуване все пак ще се записват по отделно. Пред NOVA председателят на комисията Камелия Нейкова обясни и каква е процедурата по вписването. Одобрена е и обществената поръчка за отпечатването на бюлетините за вота.

Около 7 милиона хартиени бюлетини - толкова приблизително ще трябва да отпечатат от печатницата на БНБ за вота на 2-ри април. Това става ясно от публикуваната обществена поръчка на сайта на ЦИК. 25 хиляди ролки със специализирана хартия са нужни за гласуването с машини.  От ЦИК вече обявиха, че над 10 000 ще са машините, които ще се използват на вота в страната и зад граница, като за всяко устройство трябва да има по две ролки.

Колко ще струва всичко това - ще стане ясно в следващата седмица, след края на преговорите с печатницата на БНБ.  Пред NOVA председателят на ЦИК Камелия Нейкова изрази притеснения дали видеонаблюдението ще може да се обезпечи технически в деня на вота.

След като направиха крачка назад и приеха машинния и хартиени вот да все пак да се вписват по отделно, пред NOVA от ЦИК разясниха и как ще се случва това на практика.

„Протоколът е един, но в този протокол ще има място, където ще бъдат вписвани гласовете получили партиите и коалициите от хартиени бюлетини и на отделен ред от машинно. Ще има и общ сбор от гласовете на всяка партия и коалиция”, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Спорните въпроси в изборните правила коментира и министъра на правосъдието. „Тези сътресения бяха заложени още при измененията на този закон, непрекъснатите промени на правилата пораждат такива въпроси този да се надяваме да е приключил”, подчерта правосъдният министър Крум Зарков.

По- малко от месец преди денят на вота от ЦИК имат притеснения за видеонаблюдението в секциите. „Притесненията са дали ще има възможност то да бъде изпълнено във всяка една избирателна секция, т.е. дали ще има мобилна свързаност, дали ще има възможност при това натоварване, защото представете си едновременно започват да работят камерите в повече от 12 хиляди избирателни секции”, посочи Нейкова.

От обществения съвет към ЦИК посрещнаха с одобрение решението за отделно вписване на резултатите. Но имат съмнения, че организацията за видеоконтрола се бави.
„Смятам, че времето не е достатъчно за съжаление, смятам, че трябваше да имаме методологически указания публикувани много по-рано, категоричен е Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК

Според председателя на ЦИК видеонаблюдението не може да е повод за касиране на изборите. Дори и да блокира системата, ще има видеозапис на броенето. И подчерта, че избирателите няма да бъдат заснемани как гласуват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.