Означава ли обаче това по-ниска избирателна активност

В полунощ изтича срокът, в който могат да бъдат подавани заявления за гласуване зад граница. В Германия тенденцията е за по-малко подадени заявления, в сравнение с предишните избори. Означава ли това по-ниска избирателна активност в страната с една от най-големите български общности зад граница - разказва кореспондентът на NOVA в Германия Натали Пашева.

С всеки пореден вот намалява броят на подадените заявления зад граница. Ако на изборите през април преди две години подадените заявления в Германия бяха 13 666, то на последния вот през октомври те бяха почти 4400. Този път, часове пред крайния срок, са по-малко от 3000. 

Не е задължително обаче намаленият брой заявления да означава ниска избирателна активност, защото можем да гласуваме зад граница и без заявление, но с него улесняваме работата на избирателната комисия.

„Смятам, че по-малкият брой подадени заявления се дължи на това, че хората не са съгласни техните лични данни да бъдат общодостъпни на страницата на ЦИК и където и да било. Мисля, че избирателната активност ще бъде далеч по-ниска от тази на предишните избори, защото хората просто се измориха да избират и преизбират. Любопитни сме да видим дали нашите прогнози ще се сбъднат. Надяваме се да бъдем оборени и да дойдат повече хора да гласуват”, коментира доброволецът от Мюнхен Преслава Костова.

Практиката на предишни избори показа, че с подадено заявление гласуването отнема около две минути. Такова може да бъде подадено до полунощ, а на 11-и март се очаква да разберем и адресите на секциите извън страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.