Близо 6 милиона и половина държавата отделя за мобилни устройства

С по-малко от месец разполага Агенцията информационно обслужване, за да подсигури 12 хиляди мобилни устройства за видеозаснемане при броенето на бюлетините. Вече са ясни спецификациите на устройствата и стъпките на работа с тях в деня на вота. 

Мобилни устройства – вариантите са таблети или телефони, но описаните спецификации подсказват по-скоро за телефони. Изискванията – резолюция на камерата над 12 мегапиксела. Батерията трябва да издържа 8 часа. И последен модел софтуер – 2023 година, с нужните защити. Всичко това на цена около 160 лв. за устройство, показват приблизителните сметки. Трябва да бъде подсигурен високоскоростен интернет за излъчване на живо. А всеки избирател да може с един клик да наблюдава броенето в интернет. За всичко това фирмата изпълнител ще разполага с около 20 дни. Според министерството на електронното управление предварително проучване показва, че мисията е възможна. ИТ специалистите обаче го определиха като “много трудно изпълнима и рискова задача”. 

Мазнев: Устройствата за видеонаблюдението на изборите ще бъдат 12 хиляди

Близо 6 милиона и половина държавата отделя за мобилни устройства, като още една гаранция за прозрачност на вота. По-малко от месец преди изборите обаче въпросите са повече от отговорите. За броенето трябва да бъдат осигурени 12 хиляди устройства, сред които 1000 резервни.

“8 часа да издържа батерията, без да спира. Камерата да има резолюция 12 мегапиксела не по-малко, да може да извърши запис, да може да излъчва в реално време”, посочи Атанас Мазнев – зам.-министър на електронното управление.

Нейкова: Видеонаблюдението ще бъде включено при започване на преброяване на бюлетините

Задачата ще бъде възложена на някой от мобилните оператори у нас. За да са сигурни, че изпълнението е възможно, от Министерството вече са направили предварително проучване с директно запитване към производител. ИТ специалисти са на мнение, че задачата крие сериозни рискове.

“И устройствата да се доставят в последния момент е рисково. И софтуерът да се пише в последния момент е рисково. Да не говорим за цялата система. Най-нормалното нещо е да бъде тествана. Кога ще я направят, кога ще я изтестват”, попита специалистът по сигурност Константин Веселинов. 

Очаква се всеки избирател да има възможност да наблюдава процеса на броене. Това най-вероятно ще се случва чрез страницата на министерството.

ЦИК: Двата вида гласуване ще се вписват отделно в протоколите

Работата с мобилните устройства ще е задължение на председателите на секционните комисии, които ще трябва да минат и през обучение.

“Ще има само едно приложение, което ще стартира и ще работи по видеозаснемане и видеозлъчването”, посочи Мазнев. 

Процесът ще се случва в две стъпки и започва още в деня преди изборите, като устройствата ще бъдат доставени заедно с бюлетините. Пликовете ще бъдат два - единият с QR код, поясни Мазнев. 

Над 47 300 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Ако устройството не работи, председателите могат да използват резервното от районната комисия. В неделя директно се активира QR кода от втория плик.

“В момента, в който го активира QR кода, отива в системата и показва от коя секция работи този телефон”, обясни зам.-министърът. 

До края на седмицата се очаква да стане ясно и кой ще се заеме с изпълнението на поръчката. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.