"В условията на пазарна икономика това е напълно възможно", подчерта той

Трябва да се въведе временен таван на цените. В условията на пазарна икономика това е напълно възможно, за да се укроти инфлацията. Това мнение изрази в студиото на „Твоят ден” по NOVA News проф. Георги Михайлов от БСП.

"Националният съвет на БСП вече обсъди споразумение за временен таван на цените. В условията на пазарна икономика това е напълно възможно. Това е нещо, което направиха много държави в Европа. Ние не откриваме топлата вода", подчерта проф. Михайлов. 

По думите му БСП – при участие в следващия парламент или в редовно правителство, ще предложи този таван на цените, тъй като това е единственият начин да се укроти инфлацията. „Това е експертно решение, което виждаме, че се взема от водещи икономики в Европа”, каза професорът.

Той коментира и ставката на ДДС. „Аз не съм икономист, но ми настръхва косата, когато някой ми каже, че ДДС няма значение. Никъде в Европа няма такава унифицирана ставка на ДДС от 20%, каквато беше наложена в България от десетилетия”, категоричен бе той. И допълни: „Не бива да се елементаризира икономиката. В определен период промяната на ДДС има значение”.

Целия рзговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.