Позиции сблъскаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и „Български възход”

Трети предизборен дебат се проведе в ефира на „Здравей, България”. Днес кандидатите за власт коментираха еврозоната, плюсовете и минусите от приемането на еврото и готова ли е страната ни за тази стъпка. Позиции сблъскаха Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Георги Ганев от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Цончо Ганев от „Възраждане”, Румен Гечев от „БСП за България” и Никола Илиев от „Български възход”.

ГЕРБ-СДС: Приемането на еврото трябва да е приоритет

„Влизането в еврозоната трябва да е безспорен приоритет на следващото правителство. За съжаление обаче ние не отговаряме на условията. Последният момент, в който сме отговаряли на критериите, е юли 2021 г.  Колко продукти може да си купим, няма нищо общо с това дали плащаме в евро, или в лева”, заяви Делян Добрев.

Предизборен дебат по NOVA: Как да се спре обедняването

ПП-ДБ: Отказът от приемане на еврото крие много рискове

„Влизане в еврозоната е основен приоритет за България. Разбира се, има рискове, но отказът от приемане на еврото крие много повече такива. Би трябвало да може да си купите същите неща, ако валутата ни е евро. И заплатите, и цените трябва да се превалутират по съответния курс. Ключово за добруването на страната ни е увеличаването на производството. Затова е изключително важно българските бизнеси да имат ресурс, с който да разширяват своя капацитет”, каза Георги Ганев.

„Възраждане”: Ако приемем еврото, инфлацията ще стане колосална

„Влизането в еврозоната е икономическо безумие. Европейската парична валута разделя държавите на три зони. Ние сме заедно с прибалтийските страни. Там инфлацията е колосална. У нас ще стане същото”, коментира Цончо Ганев. И допълни, че страната няма да приеме еврото, тъй като у нас ще се проведе референдум, на който ще се гласува против.

Предизборен дебат по NOVA: Какво предлагат партиите за справяне с инфлацията

БСП: Приемането на еврото е дългосрочна, а не краткосрочна цел

„БСП има последователни и ясни позиции, касаещи европейската икономическа интеграция и нейната завършваща фаза е еврозоната. Считаме, че приемането на еврото е средносрочна и дългосрочна цел, защото страната ни е не е готова в момента за тази стъпка. В България нито една институция не е дала икономически анализ за плюсовете и минусите при евентуално влизане в еврозоната”, поясни Румен Гечев.

„Български възход”: Не трябва да се страхуваме от еврото

„БВ е партията на младите хора, които искат да останат в България. Нужно е да имаме стабилна валутна единица, която има като гръб Европейската централна банка. Няма нищо страшно в това да преминем към еврото. Без производство не може да се направят правилните стъпки напред. Ако българската икономика не се задейства, няма да се излезе от този финансов ад. Европа спря да произвежда. Имаме повече пари, които гонят по-малко стока. Оттам идва инфлация. Към това имаме картели, които решават да се възползват от момента, за да направят по-големи печалби”, твърди Никола Илиев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook