По думите му 30 компании са взели 2,7 млрд., а за малкия и средния бизнес е имало по-малко от половин милиард

Ако не се спрат спекулата и картелите на пазара, значи нямаме държава, а инструментът го имат в изпълнителната власт. Парите трябва да отидат в крайния потребител, а не в буферите, които са контролируеми. Трябва да върнем конкурентното начало - компенсациите да отидат при потребителя, а компаниите да се състезават за тях. Това каза Георги Самандов от "Български възход" за "Денят на живо".

"Виждаме решението в създаване на нова методика за преразпределяне на компенсациите за тези, които имат нужда. 30 компании са взели 2,7 млрд., а за малкия и средния бизнес е имало по-малко от половин милиард. 500 млн. компенсации даваме на "Лукойл". Компенсациите наливаме като свежа вода в инфлацията", заяви Самандов. 

Самандов: Трябва да се направи методика, която да казва кой има нужда от компенсации

По думите му КЗП не си вършат работата. "Ограничението на търговската надценка на основни продукти е палиативна мярка - да угодим и на едните, и на другите. На база на какво ще слагат тази надценка, на производствената цена ли? Картелите на търговците и производителите ще се разберат да сложат определени цени и да намерят начин да разделят печалбите. Държавата буквално се моли, изразходвайки огромен ресурс. Не бива АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица" Изток 2 да се "обезкостяват", като им се вземат печалбите за изплащане на компенсации", смята той. И уточни, че възможната технология за построяване на нови два реактора е iP1000. 

"Български възход" са изпратили питания до 4 министерства - икономика, енергетика, финанси и транспорт за това как компенсациите, които наляхме в производители и търговци, повлияха на инфлацията. "Министерствата отговориха, че не знаят как са изхарчени 10 млрд. 13 млн. за минимални заплати бяха давани за едрия бизнес, който без никакъв ангажимент ги получи и сега виждаме инфлация, двойна на европейската", посочи Самандов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.