Той попита на базата на какви анализи се правят инвестициите за смартфони

Нужни са отговори от ЦИК на редица въпроси относно видеонаблюдението по време на изборите на 2-ри април, за да стане ясна организацията на изборния процес. Такова мнение изрази бившият член на Обществения съвет на ЦИК и изборен наблюдател в ефира на “Здравей, България”.

“ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата бюлетина, или част от нея. А как да разберем дали бюлетината е действителен глас, ако показваме само кръстчето? Час по-скоро да се направи демонстрация и да се огласят правилата”, заяви Стоилов.

Той попита и на базата на какви анализи държавата прави тези инвестиции за видеонаблюдение, предвид факта, че вече има похарчени близо 100 млн. лв за машини. “Ние нямаме анализ на какво се дължи това, че нашите протоколи са сбъркани и поправяни - на дизайна на протокола, на неграмотния член на СИК  или друго. За да се похарчат 60 млн. лв за машини, за да се избегнат тези неща, някой трябваше да направи една социологически значима извадка”, допълни той. 

“Това е една щуротия, наложена заради градските партии, които нямат структури по места Това е една излюзия, че някой ще може да гледа какво става”, категоричен е той.

Според него изборният ден ще продължи по-дълго от обикновено. 

Централната избирателна комисия провежда среща с представените партии този следобед. Целта е да те да дадат своите предложения за съставите на избирателните комисии зад граница.

Броят на секциите, в които нашите сънародници ще могат да гласуват зад граница, е 738. На този фон продължават коментарите как ще бъде обезпечено видеонаблюдението в изборния ден. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.