Коментар на експерти в ефира на „Здравей, България”

В ефира на „Здравей, България” Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци”, председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци инж. Стойчо Кировски, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров и председателят на сдружение „Обединени български животновъди” Бойко Синапов дискутираха темата за това трябва ли да има таван за надценките на основни храни.

Според Зоров подобно решение би имало ефект върху цените. „Потребителите ще усетят намаление при всички положения. Виждате с какви надценки се работи в момента”, заяви той.

На обратното мнение е инж. Кировски. „Няма да има ефект от една такава мярка. Търговските вериги имат алгоритъм за определяне на цената, на която продават продуктите си. Той не е български, внесен е от Германия. Там нещата са толкова добре обмислени и регулирани, че едва ли ще се стигне до подобно споразумение. Ако стане задължение, чуждите доставчици ще притиснат нашите”, поясни инж. Кировски.

Обмислят таван за надценките на основни продукти

„Всяко влияене на свободен пазар е погрешно. Цените на дребно растат и генерират големи печалби, когато има малка конкуренция. Виждаме, че държавата не се справя добре в условия на свободна икономика”, смята Ивайло Гълъбов.

„Изключително важно е, че държавата се събуди и започна да влиза в своите функции. Дали мярката е правилна, или не – времето ще покаже”, коментира Цеков.

Гостите коментираха и дали има риск да се стигне до дефицит на стоки, ако хранителните вериги решат да не продават продуктите си при таван на надценките. Според Зоров това няма да стане, защото биха загубили доста клиенти.

По думите на Ивайло Гълъбов търговците имат достатъчно потенциал, за да излязат ситуацията. И допълни, че най-вероятно губещите ще бъдат потребителите.

„Българският пазар трябва да бъде задоволяван с българска продукция. Такава няма, защото родното производство беше унищожено”, каза Цеков.  

По думите на Бойко Синапов монополът от страна на големите вериги магазини трябва да спре.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.