Няма яснота и какви ще са устройствата за видеонаблюдението

По-малко от три седмици преди изборите общините все още нямат яснота какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване, защото на изборите на 2 април не трябва да има кабинки.

Красимир Иванов, директор Дирекция „АПИО“ - Община Монтана, каза, че никъде не е разписано какви да бъдат параваните, а в Изборния кодекс думата „кабина“ е заменена с „параван“, без допълнителни уточнения. Той посочи, че са отправяли въпроси, но нямат отговори, а са притиснати от времето.

 

 

Говорителят на ЦИК Росица Матева каза в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS, че в Комисията пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. От ЦИК изпращат тези запитвания към МС, а отговорът на администрацията там е, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано.

Говорителят на ЦИК коментира и видеонаблюдението на вота. „ЦИК има намерението да разпише подробно действията, които трябва да извършва председателят на Избирателната комисия след приключване на изборния ден, преди старта на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Но ЦИК трябва да получи информация какви ще бъдат тези устройства, а и дори да ги видим“, каза Матева. И предположи, че ще бъдат използвани телефони.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.