Той коментира темата за тавана на цените и надценките

Служебното правителство обмисля механизъм за ограничаване на печалбата от определени хранителни продукти на големите вериги. Идеята на кабинета е да забрани надценки над 10% на основни храни и стоки. Това са между 50 и 100 основни продукта от „потребителската кошница“. Планира се мярката да бъде временна. В понеделник на среща в министерството на икономиката се събраха представители на големите вериги.

Темата коментира журналистът Йордан Бързаков в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той е на мнение, че резултат от тези действия няма да има. Бързаков анализира ценообразуването и икономическата конюнктура. Журналистът коментира тавана на надценките и какъв може да бъде резултатът от такова решение. „Таваните са вредни, винаги са били вредни. Това го знаят всички, които предлагат таван на цените, таван на надценките. Ако има нарушения, нека държавата да накара институциите и регулаторите да си свършат работата“, заяви той.

Стоянов: Таванът на надценките за някои продукти може да влезе в сила от април

„Потребителите трябва да се научат, че когато не са доволни от една услуга не трябва да я използват, колкото и удобна да е тя. В една пазарна икономика хората трябва да регулират пазара“, допълни Бързаков.

Регулацията на пазара се осъществява от самите клиенти, това са наблюденията на търговците на пазара в Русе. Управителят на „Общински пазари“ – Русе Кунчо Кунчев каза, че на пазарите продават производители и затова могат да предложат по-добра цена и по-високо качество на стоките. Той посочи, че тази година агнешкото месо ще запази цената си от миналата година.

Бързаков е на мнение, че България може да задоволява собствените си нужди и потребление целогодишно, но не го правим. Той акцентира на войната в Украйна - страната, определяна като житницата на Европа. "Инфлацията можеше да бъде по-висока", допълни журналистът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.