Това стана по време на редовния брифинг на комисията

ЦИК показа образците на бюлетините, с които ще гласуваме на 2 април. Това се случи по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия, като бяха представени както хартиената бюлетина, така и тази от машината.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На парламентарните избори на 2 април ще имаме възможност да гласуваме на хартия или на машина. Хартиената бюлетина е 60 см и е в два варианта – за гласуване у нас и гласуване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

Бюлетината на екрана на машината ще изглежда като хартиената, но ще бъде на две страници. След като се принтира обаче ще бъде със значително по-малък размер - 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още  QR код и хеш код. Тя трябва да се сгъне на две и да се пусне в прозрачната урна, която е за машинните бюлетини. За хартиените ще има отделна.

Принтираната бюлетина е значително по-малка от хартиената. „Тя трябва да се сгъне от избирателя, да бъде поставен един печат на гърба и да се пусне в прозрачната кутия за гласуване, която ще бъде с надпис „Кутия за машинно гласуване”, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има само по едно устройство. 

„Извън страната ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване. И в страната, и в чужбина – в секциите, където ще има гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина – машината за гласуваме ще бъде само една”, добави Матева. 

У нас - общините ще осигурят параваните за гласуване с хартиени бюлетини. "Параваните за гласуване с хартиени бюлетини трябва да се осигурят по същия начин, по който се осигуряваха кабините за гласуване – а именно от общините. Всяка община ще прецени какъв вид и размер паравани ще осигури на секционните избирателни комисии", добави Матева.  

Тя припомни, че Министерският съвет е отхвърлил решението на ЦИК параваните да бъдат изготвени централизирано, за да бъдат еднакви по вид и размер. 
 

 

По думите ѝ при вземането на решение за СИК извън страната – все още не е било получено съгласие за секциите извън дипломатическите представителства в три държави – Канада, Норвегия и Швейцария. „За Норвегия и Канада вече имаме съгласие. За Швейцария такова съгласие се очаква. Когато го получим – информацията ще бъде публикувана на сайта на ЦИК. Съставите на СИК се надяваме да успеем да назначим до 20 март. Ще се опитаме да го направим и по-рано, ако получим цялата информация от партиите. Срокът за гражданите, които искат да гласуват по настоящ адрес или с подвижна СИК, че срокът за подаване на заявления изтича на 18 март. Това е ден събота и ще напомним на общинските администрации, че следва да осигурят дежурни, които да приемат или обработят тези заявления”.

В сряда публично бяха изтеглени серийните номера на шест от общо над 12 хиляди машини за гласуване. А целта – да бъде тестван софтуерът. От Министерството на електронното управление поканиха трима членове на ЦИК да присъстват на процедурата, които обаче не дойдоха.

Днес Комисията се запозна и с мобилните телефони, които ще се използват за видеонаблюдението. Обучението на членовете на комисиите започва в средата на следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.