Той уточни, че хората трябва да са спокойни за валутния борд

Не очаквах такова непремерено действие от страна на министъра на финансите особено в настоящия момент, това е липса на отговорност от страна на МФ, заяви Любомир Каримански от коалиция „Заедно“ в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Той каза, че докато е бил в МФ не е знаел, че се готви такъв доклад.

Хората трябва да са спокойни, че стабилността на валутния борд е факт и ще продължи да бъде факт, посочи Каримански. По негови думи е по-разумно да се дадат финансовите мерки за справяне с реалната ситуация в търговската мрежа и при домакинствата. Той заяви, че е грешно да се смята, че в условия на валутен борд може да се прилагат инструменти на монетарната политика.

Каримански каза, че това, което не трябва да прави един служебен кабинет е политики. По негови думи ставките не оказват голямо влияние върху цените на стоките и това крайният потребител да има по-висока покупателна способност. Дори КЗК и КЗП имат необходимост от работещ парламент, допълни той.

Политикът коментира и тавана на надценката. Той е на мнение, че това е временна мярка за малката потребителска кошница и тя съществува в някои държави. Каримански уточни, че това не е таван на цените.

Той заяви, че като коалиция „Заедно“ не разчитат на субсидии. По негови думи „Заедно“ биха имали диалог с тези, които „загърбват политически и религиозен фанатизъм и извеждат икономиката и проблемите на хората на преден план“.

Политикът каза, че смята, че трябва да има децентрализация в страната, такава, каквато да бъде с определени отговорности и контрол.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.